De Nederlandse regisseur Sherman de Jesus werkt aan een documentaire over een stukje onbekende Joodse geschiedenis.

Hij gaat een film maken over gevluchte Oost-Europese Joden die in de eerste helft van de twintigste eeuw na veel omzwervingen op Curaçao belandden en daar een nieuw thuis vonden.

De Jesus, die zelf in 1947 in Willemstad werd geboren maar al een halve eeuw in Nederland woont, maakt de film met twee jeugdvrienden die op zoek gingen naar hun familiegeschiedenis.

Hun ouders waren op veel plekken in Europa niet welkom of werden weggejaagd. Uitgerekend in de Caribische uithoek van Nederland kregen ze de kans een nieuw leven op te bouwen.

Crowdfunding

De film heeft als voorlopige titel Een Sjtetl in de Cariben. Met een sjtetl wordt een dorpje of stadje aangeduid met een breed vertegenwoordigde orthodox-Joodse gemeenschap.

Het project wordt gefinancierd middels crowdfunding: de makers maken gebruik van het project Cinecrowd om de 14.000 euro bij elkaar te sprokkelen die nodig is om de documentaire te maken.

Er is haast bij, omdat veel familieleden en andere ooggetuigen inmiddels hoogbejaard zijn. De Jesus produceerde eerder bekroonde films als Boy Ecury van Frans Weisz en Verdwaald in het geheugenpaleis.