Toen bekend werd dat Ariane Schluter de rol van Lucia de B. zou spelen in de gelijknamige speelfilm, merkte ze dat mensen in haar omgeving soms nog twijfelden over haar onschuld.

"Ook bij mij zat, eerlijk gezegd, nog een spoor van twijfel. Ik dacht zoals velen: waar rook is, is vuur", vertelt ze aan het AD.

Later ging de actrice onderzoek doen naar haar nieuwe rol, waardoor ze hier al snel anders over ging denken. "Toen stond het voor mij onomstotelijk vast dat Lucia het slachtoffer was geworden van een kolossale gerechtelijke dwaling", aldus Schluter.

"Een klassiek geval van tunnelvisie waarbij iedereen vergat een andere richting op te kijken."

Tijdens de opnames wilde Schutler niet dat De Berk kwam kijken. "Ik vond het geen goed idee dat de werkelijkheid op de set zou verschijnen. Dan zou ik mezelf niet meer geloven als Lucia. Het is mijn Lucia, niet dé Lucia", legt Schluter uit.

'Extra verantwoordelijkheid'

"Ik voel wel een extra verantwoordelijkheid om een echt persoon te spelen. Ik heb Lucia dan ook goed bestudeerd, hoe ze kijkt, hoe zij haar hand beweegt na haar hersenbloeding. Van dat soort details maak ik natuurlijk gebruik."

Na deze rol begint Schluter over een paar weken aan haar volgende opdracht, de rol van rechercheur in de politieserie Noord-Zuid. "Te vaak heb ik film- en televisierollen moeten afzeggen door mijn toneelverplichtingen. Nu sta ik lekker wekenlang op de set."