Na ruim negentig jaar is de film Love, Life and Laughter teruggevonden. Een kopie van het Britse meesterwerk bleek deel uit te maken van de inventaris van een voormalige bioscoop in Hattem. 

Dat is woensdag bekendgemaakt tijdens de afsluiting van het Orphans Symposium in Eye in Amsterdam.

De film stond hoog op de lijst van gezochte films van het British Film Institute. Lange tijd leek de Britse film uit 1923, met Betty Balfour in de hoofrol, kwijt.

Tijdens het catalogiseren van een schenking uit november 2012 voor Eye, werd de opname ontdekt. De kopie maakte deel uit van een aantal filmblikken uit de inventaris van bioscoop/theater De Vries uit Hattem, die slechts enkele jaren (van 1929 tot 1932) open was.

Goede staat

In 2012 dreigde de inventaris van de bioscoop te worden weggegooid. Een medewerker van een lokaal televisiestation voorkwam dat en bracht het materiaal naar filmmuseum EYE. De kopie van de film blijkt na eerste inspectie in goede staat.

Balfour, die in 1978 overleed, was een veelgevraagde en populaire actrice. In Life, Love and Laughter raakt de arme Tip-Toes (Betty Balfour) bevriend met een eenzame jongen die ervan droomt om schrijver te worden. Zij wil juist een music-hall-ster worden. Ze spreken af elkaar twee jaar later weer te ontmoeten om te zien of beide dromen zijn uitgekomen.