Russell Crowe is erg onder de indruk van paus Franciscus. "We hadden een ongelooflijke ervaring, het was prachtig."

Dat zegt de acteur tegen het Amerikaanse filmblad Variety.

Vorige week had hij samen met regisseur Darren Aronofsky en producent Scott Franklin een ontmoeting met de paus naar aanleiding van de bijbelfilm Noah, die vanaf 10 april in de Nederlandse bioscopen draait.

"Ik heb nooit zo'n verbintenis gevoeld met de paus", zegt Crowe, die niet katholiek is. "Maar deze man is anders." Het drietal heeft de paus niet persoonlijk gesproken.

"We hadden fantastische vipplaatsen en werden als gasten behandeld", zegt Franklin. "De energie in die ruimte maak je maar zelden in je leven mee."

"De paus is zeer inspirerend", zegt ook atheïst Aronofsky, die de epische film over Noach en de zondvloed regisseerde. "Hij vertelde hoe we allemaal zorg moeten dragen voor onze planeet. Dat is een belangrijk thema in de film."

Privébezoek

De filmmakers zouden eerst een privébezoek aan de paus brengen, maar dat werd afgelast omdat ze geen mediacircus op het Vaticaan wilden.

Vervolgens bezocht het drietal enkele uren later het algemene bezoekuur van de paus. De gemoederen hadden tijdens de ontmoeting hoog op kunnen lopen. De film zou het volgens critici immers niet zo nauw nemen met het bijbelverhaal.

Over de onvrede van sommige christenen over het scenario is Franklin kort. "Er waren in de tijd van Noach geen christenen. Er waren nog niet eens joden, hij was van ver daarvoor. Ik denk dat zeilers de film kunnen waarderen, hij is erg nautisch."