Christopher Nolan werkt liever niet met nieuwe filmtechnieken als 3D-projectie en digitale camera's. 

Echte film en opnemen in 2D hebben zijn sterke voorkeur. "Ik ben voor elke ontwikkeling, maar die moet dan wel verbetering bieden", zegt de regisseur tegen de Amerikaanse filmsite The Wrap.

"Mijn weerstand tegen 3D heeft louter te maken met wat ik geschikt vind voor de films die ik wil maken", zegt Nolan, die na onder meer drie Batman-films en Inception bekendstaat om zijn innovatieve films met hypermoderne technieken en visuele effecten.

Vaak leidt 3D tot een isolement van de bioscoopganger, vindt hij, waarbij de gezamenlijke ervaring van in de bioscoop naar een film kijken verdwijnt.

Verrijking

Natuurlijk biedt 3D soms ook een grote verrijking van de bioscoopervaring. Nolan noemt The Great Gatsby van Baz Luhrmann, waarbij de kijker werd overspoeld door het overdadige beeld van de roerige jaren twintig in New York.

Naast 3D biedt ook digitaal opnemen vaak geen verbetering, vindt Nolan. Volgens hem is het beeld veel scherper op film dan bij digitale opnames, waarbij het beeld soms korrelig wordt. "Het is voor mij geen kwestie van nostalgie, ik vind film de beste manier om beelden vast te leggen."

Schoonheid

De meeste studio's zijn eerder geïnteresseerd in de cijfers dan in schoonheid, vindt de 43-jarige filmmaker. De meeste studio's nemen vooral graag digitaal op omdat dat veel goedkoper is, zowel qua productie als qua distributie.

Een enorme rol film van vele tientallen kilo's is nu eenmaal moeilijker te vervoeren dan een digitaal bestandje.

Vanaf 6 november is Nolans nieuwe film Interstellar in de Nederlandse bioscopen te zien. Het sciencefictiondrama met Matthew McConaughey, Anne Hathaway en Jessica Chastain gaat over een groep onderzoekers die gebruikmaken van een pas ontdekt 'wormgat'.

Hiermee ontsnappen ze aan de beperkingen van de ruimtevaart en overbruggen ze de oneindige afstanden van een interstellaire reis.

Bekijk de trailer van Interstellar: