Robert de Niro (70) en Sylvester Stallone (67) kunnen niet stoppen met acteren. "Wat voor alternatief is er?"

Dat zeggen de twee acteurs in gesprek met NU.nl. De Niro en Stallone zijn vanaf donderdag in de bokskomedie Grudge Match te zien.

In de film spelen de acteurs twee rivaliserende oud-boksers op leeftijd, die decennia na hun sportieve hoogtepunt nog één keer willen weten of ze het nog in zich hebben.

De film is volgens veel critici representatief voor de carrières van Stallone en De Niro. Na hoogtepunten als Rocky en Taxi Driver, eind jaren zeventig, vertolkten de acteurs nog zo’n twintig jaar rollen die bij hun imago pasten.

Tot De Niro in 1997 besloot ook de minder zware rollen aan te nemen en in de film Analyze This een karikatuur van een maffiabaas neerzette. Een rol die contrasteerde met zijn vertolking van Vito Corleone, in het maffia-epos The Godfather uit 1974.

Stallone concentreert zich de afgelopen vier jaar vooral op zijn Expendables-serie, waarmee hij overbodig geworden superheldenacteurs (Jean-Claude van Damme, Chuck Norris, Dolph Lundgren) uit de vergetelheid houdt.

Cultstatus

Zo bezien lijkt het alsof filmpersonages als Rocky Balboa, John Rambo en Vito Corleone worden gereduceerd tot persiflages en de twee acteurs al lang hadden moeten stoppen. Maar de acteurs kunnen naar eigen zeggen simpelweg niet ophouden met acteren."Wat voor alternatief hebben we?", vraagt De Niro. Stallone vindt de vergelijking tussen de personages uit Grudge Match en zijn eigen situatie eigenlijk wel toepasselijk.

"Men verwacht niets meer van de mannen in deze film. Maar ze worden onderschat. Vooral mannen hebben altijd het gevoel dat ze het in zich hebben. Als je zestig bent kun je nog alles doen en je voelt je zelfs beter dan op je dertigste. Men zegt wel dat we onze beste tijd hebben gehad en niet meer zo hard werken. Maar dat is niet waar, het hangt af van de concurrentie en in welke film je speelt."

Verdiend

Volgens regisseur Peter Segal hebben Stallone en De Niro het verdiend om dit soort lichtvoetige rollen te spelen.

"Als je het niveau van Robert de Niro hebt bereikt, kun je eigenlijk doen wat je wilt. Je hoeft niet meer te laten zien wat je kunt. Hij doet dingen die hij leuk vindt en het maakt hem niet uit wat andere mensen daarvan vinden."

Of De Niro dertig jaar geleden met zijn rol in Grudge Match weg zou komen weet Segal niet. "Maar op dit moment kan hij gewoon meer risico's nemen. Ik hoop zelf snel het punt in mijn carrière te bereiken, waarop ik kan doen wat ik wil en de rest mij geen moer zal schelen."

De carrières van beide acteurs werden door boksfilms gevormd. De Niro kreeg een Oscar voor zijn rol als bokser Jake LaMotta in Raging Bull, Stallone maakte zich onsterfelijk met Rocky.

Verzet

Segals inspanningen om beide acteurs voor een familievriendelijke boks film te strikken, stuitte op enig verzet van het publiek.

"Mensen dachten op voorhand dat we respectloos zouden zijn en het gedachtegoed zouden bezoedelen", zegt Segal. "Ik denk vooral dat de marketingcampagne ervoor gezorgd heeft dat mensen dachten dat het om een parodie zou gaan. Maar dat is niet zo."

Terwijl De Niro vrijwel direct zijn medewerking wilde verlenen, moest Stallone maandenlang worden overtuigd dat hij niet in een parodie terecht zou komen. "We hebben lang moeten praten over zijn rol en we hebben veel dingen aangepast."

"Sommige grappen in de film waren in zekere zin ook wel een parodie op de Rocky-films. We wilden ze er per se in hebben, terwijl ik hem de hele tijd duidelijk had gemaakt, dat hij niet in een parodie zou belanden. Hij vond ze geweldig", licht Segal opgelucht toe. 

Bekijk het interview dat NU.nl met de acteurs voerde:

Uitgedaagd

Op de vraag of Stallone zich nog wel uitgedaagd voelt, antwoordt hij: "Ja, absoluut. Omdat ik voel dat de tijd gaat dringen. En je hebt gelijk, ik heb al veel laten zien. En dat is het mysterie; je hebt alles al een miljoen keer gedaan, wat moet je nog bewijzen? Maar er zit iets van binnen. Ik weet niet wat het is, onzekerheid of creativiteit. Maar je wilt gewoon blijven rammen."

Grudge Match is vanaf donderdag in de bioscoop te zien