Maandag 8 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Van de Ven & Van Koningsbrugge

Van Koningsbrugge en Van de Ven schreven mee aan Smeris

Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven vertolken de hoofdrollen in de nieuwe politieserie Smeris. Ze lieten het niet bij acteren, maar hebben zich ook beziggehouden met het scenario, vertellen de twee in een interview met NU.nl.
Door NU.nl/Zico Ruiter

"We voelden dat het verhaal nog een extra laag nodig had", zegt Van de Ven. "Een onderwerp dat niet elke aflevering terugkomt, maar soms weer komt bovendrijven. Zoals het vadercomplex van Jeroens personage."

De twee benadrukken dat de kijkers geen komische serie moeten verwachten.

"Het is voor het eerst dat wij als duo in een serieuze serie te zien zijn. We zijn benieuwd wat mensen daarvan vinden", zeggen de twee. Eerder waren zij samen te zien in de satirische programma's Draadstaal en NeonLetters. Met Smeris hopen de acteurs een nieuwe kant van zichzelf te laten zien.

Van de Ven: "Het is een rauwe misdaadserie. Voor buitenstaanders staan wij bekend als grappenmakers. Als je dan iets anders speelt, dan verwachten kijkers ook iets grappigs. Bij Smeris is de humor ondergeschikt, maar er valt genoeg te lachen. De humor hebben we vooral geïmproviseerd."

Seksscènes

"De serie gaat over twee Tilburgse agenten die allebei een andere benadering hebben van hoe je criminaliteit aanpakt", vertelt Van de Ven. "Ik speel Willem Niessen. Een keurige huisvader die alles volgens de regels doet. Jeroen speelt Theo Kamp, een soort cowboy. Vanaf het moment dat Theo in mijn team komt is de chaos compleet."

Volgens Van Koningsbrugge kunnen de kijkers veel actie verwachten, maar de schrijvers en acteurs hebben zich niet volledig laten gaan. Zo heeft Van Koningsbrugge de seksscènes er zelfs uitgeschreven.

"Niemand zit daar toch op te wachten? Als kijker weet je zelf ook wel dat er seks is als een slaapkamerdeur dichtgaat. Op de set houdt niemand ervan. Ik ken geen acteur die graag een seksscène speelt."

Hennepteam

In de eerste aflevering wordt de onstuimige rechercheur Theo Kamp (Van Koningsbrugge) van de zaak tegen een topcrimineel gehaald en gedegradeerd naar het hennepteam van Willem Niessen (Van de Ven).

Theo heeft geen zin om af te koelen en probeert zijn jacht te hervatten. Daarin moet hij wel samenwerken met Willem, de meest betamelijke rechercheur van het Tilburgse korps.

"Theo Kamp heeft geen sociaal leven", licht Van Koningsbrugge toe. "Hij is een womanizer, maar hij kan zich niet binden. Tijdens zijn strijd tegen onrecht gaat Theo vaak zijn boekje te buiten. Daarnaast is hij getraumatiseerd door het spoorloos verdwijnen van zijn vader, negen jaar terug. Theo staat er alleen voor."

Drugsspecialisten

Om zich zo goed mogelijk te verplaatsen in de wereld van de politie, heeft de cast een training gehad bij drugsspecialisten Jon en Johan Warmerdam. Bij de oud-politiemannen leerden de acteurs alles over hennepplantages, zoals hoe je ze oprolt en hoe je een pistool gebruikt.

De serie is van de makers van Feuten en Van God Los en heeft tien afleveringen. Van Koningsbrugge hoopt op een tweede seizoen. "We hebben veel goede ideeën voor een vervolg."

Smeris is vanaf 17 maart iedere maandag om 20.25 uur te zien bij BNN op 3.


Lees meer over:

Jeroen van KoningsbruggeSmerisbnnDennis van de Ven

Aanbevolen artikelen