Als regisseur Wes Anderson (The Darjeeling LimitedFantastic Mr. Fox) voor zijn volgende film iemand uit zijn vaste acteergroep moest weren, zou het Bill Murray zijn.

Dat zegt de regisseur in gesprek met NU.nl.

Wes Anderson heeft acht films geregisseerd, drie daarvan werden voor een Oscar genomineerd. Zijn laatste film, The Grand Budapest Hotel, is vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen te zien.

In die film moet conciërge Gustave (gespeeld door Ralph Fiennes) onder anderen tegen fictieve nazi's vechten om de nalatenschap van zijn vriendin veilig te stellen.

Acteurs

De 44-jarige Anderson werkt graag met een vaste groep acteurs. Ook voor deze film.

Acteurs als Tilda Swinton, Jeff Goldblum en Edward Norton werden allemaal al twee keer door de geboren Texaan geregisseerd. Owen Wilson, Jason Schwartzman, Kumar Pallana en Anjelica Huston zaten in drie of meer films van Anderson.

Wijken

Bill Murray speelde, met uitzondering van Bottle Rocket, in al zijn films. Toch moet  Murray als eerste wijken als Anderson iemand, biijvoorbeeld door een te klein budget, uit zijn artiestenpoule zou moeten weren.

"Als ik gedwongen wordt om een film zonder Jason Schwartzman, Owen Wilson of Bill Murray te maken, zou ik boven alles proberen heel eerlijk te zijn", zegt Anderson.

"Ten eerste zou ik alle drie de rol aanbieden, want ik weet zo goed als zeker dat er minstens eentje niet beschikbaar zal zijn voor de opnames. Maar als ze alle drie ja zeggen, moet ik tegen één van hen zeggen; 'Ik heb me bedacht. Minder budget. Sorry'", aldus Anderson.

"Ik zou eerst naar Bill (Murray, red.) gaan, want hij zit in iedere film van mij. En dan zal ik hem uit moeten leggen dat ik eerlijk wil zijn."

Een film geheel zonder Murray kan Anderson zich echter niet voorstellen. "Stiekem zou ik hem dan vertellen dat hij op een bepaalde dag op de set aanwezig moet zijn en dan smokkel ik hem alsnog in de film."

Verzilveren

Ook voor The Grand Budapest Hotel, verscheen Murray op de set. De inbreng van 63-jarige is verwaarloosbaar. De waarde van Murray, maar ook die van eerdergenoemde acteurs als Wilson en Schwartzman, wordt voor Anderson echter vooral buiten de opnames duidelijk.

Anderson wil de personen in kwestie gewoon graag om zich heen hebben. Ze houden het midden tussen klankbord, entourage en vriendengroep.

"Ik ben al vijftien jaar met Bill bevriend, maar ik krijg hem gewoon niet vaak te zien. Ik weet pas met zekerheid dat ik Bill zal zien, als ik hem voor een film strik. En ik weet dat hij na de desbetreffende opnames weer een andere klus zal doen en ik hem misschien wel een jaar niet zie. Dit is dus mijn enige kans om deze groep vrienden bij elkaar te krijgen."

Anderson geniet dus als de mensen met wie hij vaker samen heeft gewerkt, wederom betrokken raken bij een nieuwe film.  "Ik kijk er altijd naar uit ze weer te zien."

Bekijk de trailer:

Charles Dickens

Maar de ware reden voor de herhaaldelijke samenwerking tussen Anderson en zijn 'vrienden’ heeft volgens de regisseur een meer cinematografisch karakter.

Alleen een select groepje acteurs lijkt de ideeën van Anderson, die bekend staat om zijn verslaving aan details, naar tevredenheid uit te kunnen voeren.  

"De personages die ik bedenk, zijn vergelijkbaar met die van Charles Dickens (Engelse schrijver, red.). Ze zijn altijd iets te overdreven. Als ik een script heb voltooid, vraag ik mezelf af wie de allerbesten zouden zijn om die personages te vertolken. Ik wil dat de personages die ik bedenk, echte mensen worden."

The Grand Budapest Hotel is vanaf donderdag in de bioscoop te zien.