Volgens hoofdrolspeelster Eva Green zijn de keiharde confrontaties in 300: Rise of an Empire 'puur entertainment'. 

"Geweld in films is altijd gevaarlijk", zegt de Franse actrice. "Maar in deze film moet het jonge publiek al dat bloedvergieten vooral niet te serieus nemen."

Net als zijn voorganger, de blockbuster 300 uit 2006, speelt 300: Rise of an Empire zich af in de Griekse oudheid. De 33-jarige Green vertolkt Artemisia, de wrede commandant van het Perzische leger. Ze voert zeer bloedige zeeslagen met de Grieken, die hun prille democratie willen beschermen.

Volgens Green, die ook schitterde in Ridley Scott's Kingdom of Heaven, zijn de thema's van deze sequel 'wraak, dood en liefde'. Haar personage Artemisia noemt ze 'een man in een vrouwenlichaam'. "Want zij was het ruigste personage dat ik ooit heb gespeeld. Ze is meedogenloos, egocentrisch, gedreven en duivels."

In 300: Rise of an Empire neemt Green dan ook geregeld een zwaard ter hand en daar ging enige training aan vooraf. "Het was voor mij een zeer fysieke rol. Elke ochtend moest ik twee uur lang oefenen in het vechten met een zwaard. En soms twee. Heel zwaar." Dan lachend: "Ik moest tijdens de opnamen ook gezond leven: geen alcohol en geen sigaretten meer."

Wasbordjes 

Uiteraard werd de mannelijke cast, die hier wederom hoofdzakelijk met afgetrainde wasbordjes rondloopt, eveneens aan streng trainingsregime onderworpen. Zo weet inmiddels ook de opkomende Britse ster Jack O'Connell, die in de huid kruipt van de jonge strijder Scyllias. "Het is helaas niet zo dat als ik mijn armen en benen water geef, mijn spieren gaan groeien."

Green toont zich echter zeer verheugd met de fitnessresultaten bij haar tegenspelers. "Ik vond het best grappig, al die halfnaakte mannen op de filmset om mij heen, terwijl ik al mijn kleren meestal aan mocht houden. Dat gebeurt ook niet vaak", lacht ze. Toch duikt ze even bloot op in een cruciale seksscène. Maar, zo stelt ze: "Dat is meer een gevecht tussen twee krijgers, waarin ik de seks puur gebruik als wapen."

Actrice Lena Headey, inmiddels een vaste verschijning is in de HBO-fantasy-serie Game of Thrones, keert in de 300-reeks terug als de Spartaanse koningin Gorgo. Ze was naar eigen zeggen al gewend aan 'al die fitnesslichamen'. Toch merkt ze wel een groot verschil met de eersteling op. "Die werd volledig gedomineerd door mannen, nu zien we met name de strijd tussen twee machtige vrouwen, Gorgo en Artemis, al is die laatste natuurlijk wel een beetje geschift", lacht Headey.

Doden

Het aantal doden heeft de 40-jarige Britse niet bijgehouden. Dat zou echter ook onzin zijn, meent ze. "Je weet wat je krijgt. 300: Rise of an Empire is luid, hyper en het geweld wordt naar een extreem visueel niveau getild. Het is ruig entertainment."

Jack O'Connell, die de Griekse krijger Calisto speelt, ontdekte in al dat wapengekletter en bloedvergieten zelfs een diepere betekenis. "Feitelijk is het de strijd van de jonge Griekse democratie tegen het gewelddadige imperialisme van het Perzische Rijk. En dat thema zal altijd actueel blijven, helaas."

300: Rise of an Empire draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.