Frank Lammers gaat zijn regiedebuut maken met de verfilming van het boek Of Ik Gek Ben van Michiel Stroink. De acteur, onder meer bekend van De Bende van Oss en De Marathon, schrijft ook het scenario. 

"We zijn bezig met het script en met geld bijeen krijgen", zegt Lammers. "Het is allemaal nog pril maar het vordert gestaag."

De 41-jarige filmmaker verwacht niet zelf in de film te gaan spelen. "Dat is misschien wat te veel van het goede voor een debuutfilm." Lammers regisseerde eerder al de film Lex uit 2010, maar noemt die film 'vooral experimenteel'.

De hoofdrol van Benjamin, een man die niet weet waarom hij in een tbs-kliniek is gestopt, is toebedeeld aan acteur Mike Weerts, bekend van Borgman en de miniserie Johan - Logisch Is Anders. "Ook een Brabander", lacht Lammers.

Of Ik Gek Ben heeft vijftienduizend euro toegewezen gekregen van het Nederlands Filmfonds. "We hebben om de paar weken contact, het gaat stapsgewijs", zegt Lammers. Hij verwacht niet dit jaar nog met filmen te kunnen beginnen. "Dan zou het wel erg voortvarend moeten gaan, maar uiteraard zou ik daar geen enkel bezwaar tegen hebben. Wat mij betreft beginnen we in september."

Brabant

Lammers heeft ook al locaties gespot. "Ik was voor een andere klus in Brabant, waar ik zelf vandaan kom, en daar zag ik een locatie die bijna onwerkelijk veel op die uit het boek lijkt. In Budel-Dorplein, een dorp bij Cranendonck. Dorpsplein, pingpongtafel, alles."

Stroinks boek, overigens zijn schrijversdebuut, speelt zich grotendeels af in en rond de tbs-kliniek waar Benjamin verblijft. Maar dan komt zijn 'doorbraak', zoals zijn psychiater het noemt, en mag hij weer naar huis. Dan begint Benjamins grootste uitdaging.