In de film Hartenstraat speelt Bracha Van Doesburgh de rol van Katje, een nieuwe buur in de Amsterdamse wijk de negen straatjes. "Ik heb nog nooit iemand als Katje gespeeld."

Dat vertelt de actrice tegen NU.nl. "Ze is nogal een arrogant type." Zo is Katje bijvoorbeeld kortaf en streng tegen haar verkopers in de kledingwinkel. 

"Het is van belang hoe zo'n rol geschreven is", zegt Van Doesburgh. "In het geval van Katje zit dat wel goed. Haar personage begint kil, maar wordt warmer gaandeweg de film vordert.

Buurman Daan, gespeeld door Marwan Kenzari, haalt in Katje langzaam het beste in haar naar boven. Ze raakt haar strikte karakter door hem kwijt. Ze valt voor hem en moet zich daarvoor kwetsbaar openstellen.

In de film maakt Katje gebruik van internetdating. Iets waar de actrice zelf trouwens weinig ervaring mee heeft. "Toen ik vrijgezel was, kwam het eigenlijk net op", aldus Van Doesburgh.

De liefdevolle Daan mag Katje eigenlijk niet, maar zijn goede vriend Bas, gespeeld door Tygo Gernandt, geeft hem toch een klein zetje om haar beter te leren kennen. Bas wil eigenlijk ook zelf wel elke vrouw in Amsterdam kennen.

Seksverslaafd

"Zwaar seksverslaafd", zo beschrijft Gernandt zijn personage direct. "Hij gaat helemaal los. Het is een jongeman die is blijven hangen in zijn corporale studentenleven."

De acteur moest zich goed inwerken om Bas te kunnen spelen. "Ik zoek naar een personage en denk dan: 'Moet ik bijvoorbeeld de Jort Kelder kant op of juist niet?'" 

Een trucje hiervoor is dat Gernandt zijn karakter zelf helemaal uitwerkt. "In een boekje schrijf ik bijvoorbeeld op hoe Bas 'auw' zegt. Ik kan hem niet blanco spelen."

Gernandt is zelf een rasechte Amsterdammer. "Ik ben geboren in de Jordaan, dat accent zit ook nog wel in me." Het echte Amsterdam ziet de acteur dan ook terug in de film. "Het idee, het concept, het klopt gewoon. Het is gewoon goed geschreven."

​Bekijk de trailer: