In de nacht van zondag op maandag (Nederlandse tijd) worden voor de 86ste keer de Oscars uitgereikt. Het slavendrama 12 Years a Slave (Steve McQueen) is favoriet onder experts en liefhebbers.

De basis voor de meeste voorspellingen wordt gevormd door stabiele en minder stabiele methoden als kansberekeningen, behaalde resultaten uit het verleden, metingen van internetactiviteiten en een al dan niet goed onderbouwd onderbuikgevoel.

Allereerst het meten van internetdata. Veel voorspellers die deze methode gebruiken gaan ervan uit dat de filmtitels en acteurs die het meest worden genoemd op sociale media, ook de grootste kans maken een prijs te pakken.

De website The Credits heeft het aantal benoemingen op sociale media (Facebook, Twitter, Pinterest) gemeten en concludeert dat 12 Years a Slave de Oscar voor Beste Film zal ontvangen. The Credits verzamelt naar eigen zeggen een gigantische bulk aan Oscarnominatiedata en voorspelde de winnaars vorig jaar met een nauwkeurigheid van 87 procent.

Filmsite Award Circuit sluit zich bij die voorspelling aan en leunt op een groep van meer dan 150.000 respondenten. 

Google

Zoekmachine Google doet middels deze methode juist een voorspelling die geheel tegen de verwachting van de meerderheid indruist.

Op basis van waargenomen pieken in het zoekverkeer van Google, voorspelt de zoekmachine dat The Wolf of Wall Street (Martin Scorcese) de prijs voor Beste Film zal winnen. Leonardo DiCaprio, die de hoofdrol in die film vertolkt, zal volgens de berekeningen van Google de prijs voor Beste Acteur krijgen.

Acadamy 

Dan de organisatie zelf. Ook de Academy of Motion Picture Arts and Sciences meet hoe vaak genomineerde acteurs via sociale media genoemd worden. Jennifer Lawrence (genomineerd voor Beste Vrouwelijke Bijrol) en Leonardo DiCaprio (Beste Mannelijke hoofdrol) worden het vaakst genoemd.

Welke conclusie uit de metingen van de Acadamy getrokken kunnen worden is onzeker. Lawrence won vorig jaar al de Oscar voor Beste Actrice. DiCaprio won het gouden beeldje nog nooit.

Lange films

De Academy heeft bovendien een voorkeur voor lange films, blijkt uit een analyse van NU.nl naar IMDB-gegevens. Sinds de filmprijs in 1929 wordt uitgedeeld, winnen films die gemiddeld een langere speeltijd hebben vaker een Oscar dan overige genomineerden. Vorig jaar was de gemiddelde lengte van een prijswinnende film 131 minuten. De genomineerden van dit jaar zijn gemiddeld 126 minuten lang.

The Wolf of Wall Street is met drie uur veruit de langste film. Daarna volgen American Hustle (138 minuten) en 12 Years a Slave (134 minuten). Philomena (98 minuten) en Gravity (91 minuten) zijn de kortste films onder de genomineerden van dit jaar.

Beweeg de cursor over de lijn om de minuten te zien. De gegevens zijn afkomstig van IMDB. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Ellen DeGeneres

Welke voorspelling de gastvrouw van de Oscaruitreiking, Ellen DeGeneres, doet is niet bekend. Wel zei ze eerder op Twitter de film Philomena bijzonder leuk te vinden.

De voorspellers van Gold Derby gebruiken de profetie van onder andere dertig experts, acht redacteuren en een selectie van 24 gebruikers van de website die in het verleden de meest accurate voorspellingen deden. De site komt uit op 12 Years a Slave als de winnaar.

De Amerikaanse nieuwszender CBS maakt het zichzelf enigszins gemakkelijk en voorspelt dat de drie films met de meeste nominaties (12 Years a Slave, Gravity en American Hustle) kans maken op het gouden predicaat Beste Film. De twee laatstgenoemde films ontvingen allebei tien nominaties. 12 Years a Slave ontving er één minder.

Historische bagage

Volgens Melena Ryzik van de New York Times wordt 12 Years a Slave gesteund door zijn zware historische bagage en de mening van de gehele filmindustrie, waaruit zou blijken dat het gewoonweg onafwendbaar is dat de film van Steve McQueen gaat winnen.

Maar alle, al dan niet op empirische gegevens onderzochte, voorspellingen ten spijt, het zijn de meer dan zesduizend leden van de Acadamy of Motion Picture Arts and Sciences die gaan bepalen wie uiteindelijk zijn moeder, God en zijn geliefde mag bedanken voor alle onvoorwaardelijke steun en waardering.

NU.nl zal de uitreiking van de Oscars 2014 in de nacht van zondag op maandag vanaf 00.30 uur verslaan.

Bekijk de trailers van alle nominaties