Monic Hendrickx is blij met haar rol in Kenau. De actrice kon niet wachten om op de set van de film te staan.

"Ik wilde weer een film doen, het begon echt te kriebelen", zegt Hendrickx tegen NU.nl. "De filmrollen liggen echter niet voor het oprapen."

De 47-jarige actrice speelt de hoofdrol Kenau in de gelijknamige historische film. "Het is leuk om iemand te spelen die echt bestaan heeft, maar waar net niet genoeg over bekend is. Dan kan je nog wel je fantasie en verbeelding erop loslaten. Het geeft meer vrijheid."

Voordat Hendrickx met de film begon, wist ze nog niet veel over het verhaal van Kenau. "Ik kende de uitdrukking wel, maar dat was het dan ook."

Kenau Simonsdochter Hasselaer was een vrouwelijke verzetsstrijder tijdens het beleg van Haarlem in de Tachtigjarige Oorlog. Samen met Wigbolt Ripperda (Barry Atsma) neemt ze het op tegen de Spanjaarden.

De stad Haarlem wilde zich niet zomaar overgeven aan de vijand, daarop volgde een beleg van ruim zeven maanden waarin Kenau samen met Ripperda, de gezant van Oranje, de Spanjaarden op afstand probeerde te houden.

Dit verhaal is nu vastgelegd in de film.

Bekijk de trailer: 

Barry Atsma

"Het is eigenlijk een mooi familiedrama binnen het historische verhaal van de oorlog."

Tussen het personage van Hendrickx en Atsma ontstaat dan ook een relatie. "Het is absoluut niet vervelend om dat met Monic te moeten spelen. Ze is een ontzettend aantrekkelijke vrouw die echt strijd voor de scènes”, vertelt Atsma. “Je voelt dat ze iets hebben, maar ze lopen elkaar net steeds mis”, vult Hendrickx aan.

Door het acteerwerk van Hendrickx voelde Atsma zichzelf op scherp staan. "Monic laat haar mening wat sneller horen, bij mij duurt dat iets langer. Maar dat is juist gaaf, daardoor moet je wel met de billen bloot. Het is een hele actieve, strijdbare manier van spelen."

Scènes ontwikkelen zich dan ook verder tijdens de opnames. "Als ik tegen Kenau roep dat ze moet vluchten uit de stad is dat eigenlijk een liefdesverklaring, alleen zo speelde ik hem niet", zegt Atsma. "Pas als je dat begrijpt, speel je de scène ook goed. Dan valt het kwartje en snap je het opeens.'

Kenau draait vanaf 6 maart in de bioscoop.