In september gaat in filmhuizen een bioscoopfilm in première over het Koninklijk Concertgebouworkest. De ongeveer honderd minuten durende film is gemaakt door documentairemaakster Heddy Honigmann.

''De film gaat over overleven door muziek en het leven voor muziek'', zei zakelijk directeur David Bazen dinsdag bij de presentatie van het programma voor het nieuwe seizoen.

Honigmann heeft de film gedraaid tijdens de wereldtournee van het orkest afgelopen jaar. De musici gaven meer dan vijftig concerten in ruim dertig steden in zes werelddelen ter gelegenheid van het 125-jarig jubileum.

De montage moet volgende maand klaar zijn. Het is de bedoeling dat de film, waarvan de titel nog onbekend is, ook op filmfestivals te zien is.

Realityserie

Eerder konden mensen al een kijkje achter de schermen krijgen van het gerenommeerde orkest tijdens de realityserie Bloed, zweet en snaren.

De AVRO zond deze serie vorig jaar uit, waarin de muzikanten en de professionele staf die de concerten mogelijk maakt, werden gevolgd .

In het nieuwe seizoen schrijft huiscomponist Michel van der Aa een vioolconcert voor Janine Jansen. Het werk gaat in première op 6 november.

Concerten

Ook komt het orkest met een nieuwe concertformule: Essentials. Dit zijn drie compacte concerten op de zaterdagavond gericht op nieuw publiek dat nog niet (vaak) het Concertgebouworkest heeft bezocht. De concerten beginnen wat later, om 21.00 uur, zodat bezoekers van tevoren nog rustig kunnen eten.

Voor het eerst krijgt het Concertgebouworkest komend jaar gezelschap van een gastmuzikant, de zogeheten Artist in Residence. De Griekse violist Leonidas Kavakos zal bij het orkest onder meer soleren in vioolconcerten van Brahms, Rihm, Berg en Sjostakovitsj.

In januari komt de vermaarde Chinese componist en dirigent Tan Dun naar het Concertgebouw in Amsterdam om twee soloconcerten van hemzelf te leiden. Zijn composities zijn geïnspireerd op de eeuwenoude klassieke cultuur van zijn land.