De Nederlandse film Black Out draait vanaf deze week in de Amerikaanse bioscopen.

De misdaadkomedie van regisseur Arne Toonen, die begin 2012 in de Nederlandse theaters draaide, is te zien in negen zalen in onder meer New York en Californië.

Black Out vertelt over voormalige crimineel Jos (Raymond Thiry) die op een dag voor zijn huwelijk ontwaakt naast een verminkt lijk dat hij niet herkent.

Op zoek naar de waarheid loopt hij een bont tableau van dubieuze personages tegen het lijf, zoals een homoseksuele Rus met een fetisj voor bowlingballen, twee gewelddadige vrouwelijke deurwaarders (Katja en Birgit Schuurman) en een cynische rechercheur (Alex van Warmerdam).

Recensies

De film kreeg in Nederland veelal positieve kritieken, maar trok slechts vijftigduizend bezoekers. De recensies in Amerika zijn gemengd. Sommige critici prijzen Black Out als een "energieke, gestoorde achtbaanrit" en een "stijlvolle, bloederige kwajongensfilm vol kleurrijke personages en idiote plottwists".

Anderen zijn minder enthousiast en stellen dat "films die meeliften op Pulp Fiction na twintig jaar wat tandeloos overkomen". Een blogger op de populaire site Indiewire vindt dat "Black Out goed vermaak is, maar vooral voor mensen die The Hangover III leuk, maar niet gewelddadig genoeg vonden".

Telefilm

Black Out is voor zover bekend de eerste telefilm die in de Amerikaanse bioscopen wordt uitgebracht. Dit is bijzonder omdat telefilms in principe voor een televisie-release zijn gemaakt. Ook de telefilms Matterhorn en Jongens zijn aangekocht voor distributie in de VS, maar van beide titels is nog niet bekend wanneer dit exact gebeurt.