Regisseur Vincent Bal, eerder verantwoordelijk voor hitfilm Minoes, gaat een muzikale komedie maken. De opnames van het door Eyeworks geproduceerde Brabançonne gaan eind februari van start.

De Nederlands-Frans gesproken film vertelt over de strijd tussen een Vlaams en een Waals harmonieorkest die allebei meedoen aan een grote Europese wedstrijd.

Wanneer de grote ster van het Vlaamse orkest tijdens een voorronde dood neervalt, besluiten de Vlamingen alles op alles te zetten om de grote ster van de Walen te overtuigen met hun orkest mee te spelen.

Brabançonne is een verhaal over het vreemde land dat België heet en waarin geen middel wordt geschuwd om elkaar de loef af te steken”, aldus de regisseur. De hoofdrol wordt vertolkt door de Belgische zangeres Amaryllis Uitterlinden. Er spelen geen Nederlandse acteurs mee in de komedie.

Vincent Bal debuteerde in 2001 met de Annie M.G. Schmidt-verfilming Minoes, die in Nederland bijna een miljoen bioscoopbezoekers trok. Daarna maakte hij Nono, Het ZigZag Kind, die het afgelopen jaar over de hele wereld allerlei prijzen won.