Natalie Portman is op dit moment bezig met opnames voor haar nieuwe film in Nachlaot, een ultra-orthodox deel van Jeruzalem. Doordat de bewoners onvolledig zijn geïnformeerd, ervaart de Amerikaanse actrice verzet. 

Portman is bezig met een adaptie op het boek A Tale of Love and Darkness, van de schrijver Amos Oz. Het is het regiedebuut van de Amerikaanse, die als actrice te zien was in films als Black Swan en Léon.

Portman, die zelf in Jeruzalem werd geboren, begon dinsdag met de opnames nadat ze de gemeente om toestemming had gevraagd. Ondanks dat de toestemming werd gegeven, verzetten enkele bewoners zich tegen de plannen. 

Volgens de Israëlische krant Haaretz valt dit verzet de gemeente te verwijten, die de bewoners niet voldoende over de opnames zou hebben ingelicht.

Bezwaarbrief

Bewoners schreven een bezwaarbrief en verwoordden daarin hun angst dat synagogen en andere gevoelige plaatsen door de opnames geschonden zouden worden. Daarom zouden de scènes na de opname geïnspecteerd moeten worden. 

Andere bewoners hebben hun ongenoegen in graffiti op muren kenbaar gemaakt. 

Volgens locoburgemeester van Rachel Azaria zou de commotie exemplarisch zijn voor de constante spanning tussen "de toewijding om de diversiteit van Jeruzalem te vieren" en de acties van orthodoxe Joden om dit in te dammen.