George Clooney levert met The Monuments Men zijn vijfde film als regisseur af. "Ik wilde al lange tijd een film maken die niet cynisch was, maar een vrolijke inborst had."

Dit weekeinde promootte hij de film op het Internationale Filmfestival van Berlijn. Donderdag gaat The Monuments Men in Nederland in première.

De film vertelt over een speciale legereenheid die in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog kunstschatten terughaalt die in handen van de nazi's zijn gevallen.

Het kostte Clooney pijn en moeite de film van de grond te krijgen, schrijft het AD.

"Als je in Hollywood zegt dat je een film over kunst wilt maken, krijg je bijna niets voor elkaar", wordt de acteur in de krant geciteerd. "Maar voeg daar het onderwerp Tweede Wereldoorlog aan toe en er gaan ineens heel veel deuren open", zo verzekert Clooney.

"De Tweede Wereldoorlog is al decennialang een gewild onderwerp bij Amerikaanse filmmaatschappijen. Dan is er wel opeens interesse."

In The Monuments Men schitteren naast George Clooney ook Matt Damon, Bill Murray, Cate Blanchett, John Goodman, Jean Dujardin en Hugh Bonneville.