Regisseur Dennis Bots, verantwoordelijk voor de internationale succesfilm Achtstegroepers huilen niet, werkt aan een historische jeugdthriller.

Falko - Letters van Vuur speelt zich af in 1521 en vertelt over drukkerszoon Falko.

Op een dag wordt zijn vader door de Inquisitie betrapt terwijl hij in het geheim een brief van Maarten Luther drukt. Hierdoor wordt Falko ongewild het middelpunt van de jacht op deze brief.

Bots maakt de film samen met producent Bijker Film & TV en scenariste Karen van Holst Pellekaan (Kenau, Jackie). Zij presenteren het project maandag op het Festival van Berlijn.

Het is de bedoeling dat Falko in première gaat in 2017, wanneer de vijfhonderdste verjaardag van de start van de Reformatie wereldwijd wordt herdacht. De film wordt ook ontwikkeld in samenspraak met Refo500, het internationale platform dat aandacht geeft aan de betekenis van de Reformatie.

“Dit verhaal laat zien hoe in ons eigen land vrijheid van meningsuiting onder druk stond en hoe anders denken en geloven kon leiden tot een strijd op leven en dood”, vertelt producent Harro van Staverden.

Actueel

“Daarin raakt Falko thema's die nog steeds actueel zijn. De film speelt zich af in een voor ons land belangrijke historische periode waarin grote veranderingen plaatsvonden op religieus, technologisch, maatschappelijk en cultureel vlak, waarvan de gevolgen nog steeds merkbaar zijn.”

Acteurs zijn nog niet bekend. Dennis Bots en Bijker werken op dit moment nog aan Oorlogsgeheimen, een jeugdfilm die zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog. Deze film, met onder meer Stefan de Walle en Loek Peters, is komend najaar in de bioscopen te zien.