Jared Leto heeft dinsdag tijdens het Santa Barbara Film Festival kritiek gekregen op zijn rol als transseksueel in het drama Dallas Buyers Club.

"Jij had die rol nooit mogen spelen, je bent immers een man", verweet een verontwaardigde vrouw de acteur tijdens een persconferentie. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

In het op feiten gebaseerde drama speelt Leto een als man geboren vrouw die aids heeft en daardoor in contact komt met de aan aids lijdende cowboy Ron Woodroof, de rol van Matthew McConaughey.

Die heeft een illegaal netwerk opgezet om aidspatiënten aan medicijnen te helpen die nog niet zijn goedgekeurd door de Amerikaanse overheid.

Prijzen

Leto en McConaughey hebben overigens zowat alle grote filmprijzen gewonnen voor de rollen. Ze zijn allebei favoriet om een Oscar te winnen, respectievelijk voor beste bijrol en beste hoofdrol.

"Maar als je zo denkt, betekent dat ook dat bijvoorbeeld homoseksuele acteurs of actrices nooit een heteroseksueel personage kunnen spelen", pareerde Leto onomwonden.

"Dat zou dus betekenen dat die acteurs nooit dat soort rollen mogen ontdekken. Je sluit hen daarmee af van een belangrijk deel van deze kunstvorm." Het publiek viel de acteur bij met applaus.

Privé

Leto stelde voor de vrouw na de persconferentie nog even privé te spreken. Zij ging op het aanbod in en het gesprek zou zo'n vijftien minuten hebben geduurd.

Dallas Buyers Club draait in de Nederlandse bioscopen. De Oscars worden op 2 maart uitgereikt in Los Angeles.