Veertig jaar terug waakten de marionetten van International Rescue over de wereld van de toekomst, anno 2064. Hun houterige bewegingen aan duidelijk zichtbare draden werden gecompenseerd door hun felgekleurde, flitsende voertuigen, de Thunderbird 1 tot en met 5. Elke nieuwe generatie kinderen bleek weer een enthousiaste voedingsbodem voor Thunderbird-fans. En voor de oudere fans was de Britse serie stof voor jeugdsentiment. @@

Bekijk trailer:
Modem/ Breedband

Maar een succesvol merk krijgt vroeg of laat een make over, dus ook de Thunderbirds. De Amerikanen dachten het beter te kunnen, en dus maakten ze een nieuwe (bioscoop)versie. Daarin zijn de Birds zelf nog redelijk te herkennen, dankzij hun kleur en nummer. Maar de charme van de serie zelf is net zo moeilijk herkenbaar als ER's Anthony Edwards, die de rol van Brains speelt. De Tracy's zelf, de helden van International Rescue, zijn inwisselbare geblondeerde Amerikaanse surfer boys geworden. Alleen Jeff Tracy (Bill Paxton) springt eruit, maar vooral omdat hij bekender is en meer tekst heeft. Hij speelt echter zo houterig dat je naar touwtjes gaat zoeken.

Automatische piloot

Thunderbirds 2004 (gesitueerd in 2010, dus nog maar zes jaar in de toekomst) richt zich vooral op kinderen, met name op de jeugd die de drie delen Spy Kids zo leuk vond. Want wanneer de echte IR-mannen vast komen te zitten door een schurkenstreek van The Hood (Ben Kingsley, op de automatische piloot) moet de jongste Tracy de wereld redden. Deze Alan Tracy (Brady Corbet) krijgt hulp van Tin Tin (Vanessa Anne Hudgens) en Brains' zoon Fermat (Soren Fulton). Met een blonde held, een getint meisje en een nerd zijn alle doelgroepen meteen mooi vertegenwoordigd. Al geeft het te denken dat de schurken achtereenvolgens Indisch zijn, zwart én een lelijke vrouw met een bril.

Dondervogels

Wie jeugdsentiment wil, is bij deze Thunderbirds op de verkeerde plaats. Alleen de ondeugende Lady Penelope (Sophia Myles) bedient het oudere publiek met haar schalkse opmerkingen.Dat de Dondervogels hoofdzakelijk in een Nederlands nagesynchroniseerde versie worden uitgebracht geeft al aan dat de film zich op een jong publiek richt. Dat heeft hopelijk nog niet door dat de special effects pover zijn, de dialogen klunzig, de muziek overdadig en de grappen flauw. Dan hebben de Spy Kids toch echt beter materiaal in huis. Als familiefilm kan deze Thunderbirds wellicht nog een zomer mee, maar 2010 halen de nieuwe Tracy's echt niet.

Het Parool: "van het decor is het meeste werk gemaakt"
De Volkskrant: "magere kruising tussen Spy Kids en Star Trek"
In 69 zalen (NL versie) + 10 zalen (OV)