Acteur Barry Atsma moest voor de opnames van Kenau flink door het stof. "Je bent zo effectief mogelijk bezig, ik heb leren galopperen in slechts vijf dagen", zegt Atsma tegen NU.nl.

In de historische film Kenau speelt Atsma de rol van Wigbolt Ripperda, gezant van Oranje. Een man die strijdt tijdens het beleg van Haarlem aan het einde van de zestiende eeuw.

Atsma moest voor zijn rol leren paardrijden, maar had slechts een paar dagen de tijd. "De leraar begon met prachtige technische trucs, maar die had ik allemaal niet nodig", vertelt de acteur. "Kan je me leren galopperen, vroeg ik aan de leraar. En het liefst met één hand, gaat dat lukken?"

"Het is best eng om dat zo snel te moeten doen. Dat is niet iets waar je bang voor moet zijn, het gaat soms ook een keer mis. Ik ben ook van het paard gegooid, daar hield ik een paar dagen spierpijn aan over."

Stootkracht

Die angst bij het snelle leren van iets lastigs, kon Atsma juist omzetten in stootkracht. "Het levert ook spanning op die je positief gebruikt tijdens het spelen", aldus Atsma. "Als ik op dat paard zit, gaat m'n hartslag omhoog. Ik word wat scherper, wat actiever. Daardoor zit er een hoop goede energie in de film."

"Ik moet me als acteur erg inlezen in het personage dat ik speel. Het verhaal kende ik slechts vaag. Ja, de clichés over de Tachtigjarige Oorlog en daar bleef het wel bij", vertelt de acteur. 

De vrijheid die we nu hebben in Nederland is zwaarbevochten, vervolgt Atsma. "Daar zijn offers voor gegeven. Het is allemaal niet vanzelfsprekend dat wij nu zo een speciaal land zijn. Ik heb veel gereisd en je vindt weinig plaatsen waar je zo vrij kunt denken als in Nederland."

Kenau is vanaf 6 maart in de bioscoop te zien.