De Amerikaanse acteur Philip Seymour Hoffman is dood gevonden in zijn appartement in Manhattan, New York. Hij is 46 jaar geworden.

Dat blijkt uit informatie van de politie van New York. 

Amerikaanse media melden dat de acteur volgens bronnen bij de politie en de autoriteiten overleden is na een overdosis. Hoffman zou zijn gevonden met een naald in zijn arm.

De politie zou een hoeveelheid heroïne in het appartement hebben gevonden. De acteur had vorig jaar hulp gezocht vanwege zijn drugsgebruik.

Hoffman werd gevonden door een toneelschrijver waar hij mee samenwerkte, op de vloer van zijn badkamer in zijn appartement op de vierde verdieping.

Autopsie

Maandag zal er autopsie op het lichaam worden verricht om de precieze doodsoorzaak vast te stellen, meldt een woordvoerder van het forensisch instituut in New York.

De 46-jarige Hoffman laat zijn vriendin Mimi O'Donnell en hun drie kinderen achter. De familie van Hoffman spreekt in een verklaring over een "tragisch en plotseling verlies". "We zijn kapot van het verlies van onze dierbare Phil en waarderen de steunbetuigingen", aldus de familie.

De acteur werd bekend van films als Boogie NightsThe Big Lebowski en Magnolia.

Oscar

Hoffman won in 2006 een Oscar voor zijn hoofdrol in de film Capote van regisseur Bennett Miller uit 2005, waarin Hoffman de excentrieke Amerikaanse schrijver Truman Capote speelde. Hij kreeg daarnaast nog drie Oscarnominaties. Verder werd hij bekroond met tientallen andere prijzen, waaronder een Golden Globe en een Bafta Award.

Hoffman begon zijn carrière in een aflevering van de Amerikaanse televisieserie Law & Order in 1990. Vanaf 1991 schitterde hij in tientallen films zoals Mission Impossible III, Before the Devil Knows You're Dead enTwister.

The Hunger GamesCatching Fire is tot nu toe de laatste film waarin de acteur te zien is. Later dit jaar komt de film A Most Wanted Man uit, van de Nederlandse fotograaf en regisseur Anton Corbijn. In het drama gebaseerd op de gelijknamige thriller van John le Carré speelt Hoffman een Duitse spion.

De Bont

Volgens de Nederlandse regisseur Jan de Bont, die in 1996 met Hoffman aan de tornado-thriller Twister werkte, kon Hoffman zelfs in de kleinste rol schitteren. "Philip had in Twister een relatief kleine rol, maar hij wist zijn personage zoveel interessanter te maken dan het oorspronkelijk was", zegt De Bont.

De twee mannen hielden altijd contact na het draaien van de film. "Het was een ontzettend aardige man", memoreert De Bont. "En hij was als acteur een genot om te zien natuurlijk. Hij was iemand die extreem in zijn rollen op kon gaan. Zijn dood is een groot verlies voor de filmwereld."

Dat de acteur een drugsprobleem zou hebben, was de regisseur niet bekend. "Hij hield wel van een drankje. Maar dat geldt voor de meeste mensen in Hollywood."

Hollywood

Het overlijden van de acteur is hard aangekomen in Hollywood. "Ik ben diep geschokt, verdrietig en sprakeloos", twitterde acteur Sam Claflin, die met Hoffman in The Hunger Games-films speelde. "Hij was een geweldige man, mijn held. In gedachten ben ik bij zijn familie."

"Hij was een van de groten", twitterde actrice Evan Rachel Wood, die met Hoffman in de film The Ides of March speelde. "Hem op deze manier moeten verliezen is ontzettend tragisch." 

Via sociale media reageerden ook collega-acteurs als Val Kilmer en Steve Martin. "Zo onnodig", vindt Kilmer. "Wat een verlies, rust in vrede", twittert Elijah Wood, wiens hart naar eigen zeggen gebroken is. Whoopi Goldberg kan nauwelijks geloven dat Hoffman dood is. "Ik hoop dat iemand tegen me zegt: hey Whoop, het is een hoax." 

Bekijk reacties van collega's: