John Cleese vindt het moeilijk om mensen aan het lachen te krijgen. "Het allermoeilijkst in een komedie is om de mensen te laten lachen".

Dat zegt de acteur, onder meer bekend van de komische groep Monty Python, in de Australische krant The Sydney Morning Herald.

"Het is heel moeilijk om het publiek te laten bulderen van het lachen en er zijn maar een paar mensen die dat kunnen. Iets wat ik ook altijd heb geprobeerd", vervolgt de 74-jarige Cleese. De acteur vormt samen met Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin Monty Python. Ook de in 1989 overleden Graham Chapman hoorde bij de groep. De mannen maakten onder meer een gelijknamige tv-serie, theaterprogramma's en films.

De grappen van Monty Python, dat vooral bekend was van de jaren zestig tot en met de jaren tachtig, zijn nog steeds succesvol. "Er is iets waardoor Monty Python leuk blijft en mensen voor zich blijft winnen", zegt de acteur. "Het heeft te maken met de manier waarop je in het leven staat en het allemaal niet zo serieus te nemen en dat werkt aanstekelijk."

De komieken staan in juli meerdere keren met een liveshow in de O2 Arena in Londen. "Het lijkt me grappig om te zien hoe zestienduizend mensen de teksten beter kennen dan wij", zegt Cleese. "Het is ook een leermoment, want ik heb geen idee hoe het klinkt als zo veel mensen moeten lachen. Ik weet niet hoe traag de show moet zijn voor al het gelach. Het is een nieuwe ervaring en dat is interessant op mijn leeftijd."