De Amerikaanse film Nebraska heeft zaterdag op het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) de UPC Publieksprjis gewonnen. 

Dat heeft de organisatie zaterdagavond bekendgemaakt.

De tragikomische roadmovie van regisseur Alexander Payne kreeg de meeste stemmen van het festivalpubliek. Aan de prijs is een bedrag van tienduizend euro verbonden.

Wallie Pollé, managing director van filmdistributeur Cinéart, nam de waardecheque in ontvangst. Hij droeg de prijs op aan de vorig jaar overleden oprichtster van Cinéart Benelux, Eliane Dubois.

Nebraska gaat over de knorrige vader Woody Grant, gespeeld door Bruce Dern, die denkt dat hij een miljoen dollar heeft gewonnen nadat hij een brief van een neploterij heeft ontvangen. De film is genomineerd voor zes Oscars.

287.000 bezoeken

De 43e editie van het filmfestival telde 287.000 bezoeken aan films, tentoonstellingen, optredens en evenementen. Dat was weer meer dan vorig jaar, meldde de organisatie.

In 2013 waren het 280.000 bezoeken, het jaar daarvoor 274.000. Dit keer waren er ruim 250 speefilms te zien, waaronder 55 wereldpremières.

Openingsfilm Qissa van Anup Singh kreeg de Dioraphte Award (beste publieksfilm).