De nieuwe film I, Frankenstein gaat over het vertrouwen op je instinct en de overtuiging dat je alles in je hebt om belangrijke keuzes te kunnen maken.

Dat stelt acteur Aaron Eckhart tegenover NU.nl.

Eckhart speelt de rol van Adam, de hoofdpersoon in de film. De moed waarmee Adam het kwaad achter zich laat en kiest voor het goede is iets waar volgens Eckhart iedereen mee te maken heeft. "Misschien hebben we daar wel meer controle over dan we denken, zolang je maar naar die stem binnenin luistert."

In I, Frankenstein komt Adam terecht in een oorlog tussen de zogenoemde gargouilles en demonen. De gargouilles, verkozen tot de beschermers van de mens, moeten het kwaad zien te overwinnen, anders zou dat wel eens ten koste kunnen gaan van het bestaan van de mensheid op aarde.

Lichamen

Adam, die tweehonderd jaar geleden door Victor Frankenstein uit acht verschillende lichamen in elkaar werd genaaid, koos ervoor jacht te maken op die demonen en komt midden in de oorlog terecht.

Eckhart: "Adam wordt in de film als een monster gezien, maar waarom? Omdat hij bestaat uit de lichamen van acht verschillende doden. Maar eigenlijk is hij een heel gevoelig wezen. Hij wil geliefd zijn, hij wil er bij horen, maar door zijn uiterlijk gaat dat niet."

Volgens Eckhart, eerder onder meer te zien in The Dark Knight en Thank You For Smoking, heeft regisseur Stuart Beattie op deze manier het monster Frankenstein opnieuw uitgevonden en teruggeplaatst in een hedendaagse wereld.

"Het is belangrijk dat te doen, nieuwe aspecten te ontdekken, omdat we ons altijd door ontwikkelen. De film is in 3D en in Imax, het is een hele nieuwe ervaring." 

Bekijk een deel van het interview:

Andere versie

"De film is een heel andere versie van het verhaal van Frankenstein", vertelt Yvonne Strahovski, Eckharts tegenspeler in I, Frankenstein. "Veel mensen zullen een horrorfilm verwachten, maar ze zullen iets totaal anders te zien krijgen."

Het originele verhaal van Frankenstein, door de Britse schrijfster Mary Shelley in 1818 voor het eerst gepubliceerd, is door regisseur Beattie (die onder meer meeschreef aan de scripts van alle Pirates of the Carribbean-films) omgebouwd tot een verhaal dat zich vandaag de dag afspeelt.

Strahovski was eerder te zien in de televisieseries Dexter en Chuck, en speelt nu een van de weinige mensen in de film. Als elektrofysioloog Terra moet ze het geheim achter het ontstaan van Adam ontrafelen. "Ik had nog nooit van de term elektrofysiologie gehoord", vertelt Strahovski. "Verschillende cardiologen hebben me uitgelegd wat deze vorm van wetenschap precies inhoudt. Het was heel technisch en moeilijk te begrijpen, maar erg interessant."

Wat betreft dat doel lijkt Strahovki's karakter qua werkzaamheden erg op dat van de originele Victor Frankenstein. Beiden zoeken naar een manier om doden tot leven te brengen.

"Ik speel een soort van moderne Victor Frankenstein", zegt Strahovski. "Alleen Terra heeft niet dezelfde motivatie als hij. In de film wil ik wetenschappelijk onderzoek verder ontwikkelen, Victor ging het alleen om leven en dood."

I, Frankenstein draait vanaf donderdag 30 januari in de Nederlandse bioscopen.