Het drama Whiplash van de 28-jarige Damien Chazelle heeft zondag op het Sundance Film Festival zowel de publieksprijs als de juryprijs voor beste dramafilm gewonnen. 

Hiermee volgt de film in de voetsporen van het drama Fruitvale Station, dat vorig jaar beide prijzen in de wacht sleepte. Het Sundance Film Festival is het belangrijkste filmfestival voor onafhankelijke films in de Verenigde Staten.

Vorig jaar won de Amerikaan Chazelle al de prijs voor beste korte film voor de oorspronkelijke versie van Whiplash. Voor dit jaar bouwde hij de film uit tot een speelfilm.

Whiplash gaat over een man die het wil maken als jazzdrummer, gespeeld door Miles Teller. Hij wordt stevig op de huid gezeten door zijn veeleisende mentor, een rol van J.K Simmons. Het verhaal is deels gebaseerd op Chazelles eigen ervaringen als lid van een jazzband tijdens zijn middelbare schoolperiode.

Nederlands

Het Sundance Film Festival kende dit jaar ook Nederlands succes. De Noors-Nederlandse coproductie Blind van Eskil Vogt won er de prijs voor beste scenario.

De Noors gesproken film is gemaakt met steun van het Nederlands Filmfonds en de soundtrack is verzorgd door Henk Hofstede, frontman van de Nits. Ook de posproductie was in Nederlandse handen. Blind verschijnt dit najaar in de Nederlandse bioscopen. 

Beste regie

Op Sundance ging de prijs voor beste regie naar de Australische Sophie Hyde voor haar drama 52 Tuesdays, over een tienermeisje en haar moeder die zich laat ombouwen tot man. De prijs voor beste documentaire ging naar Rich Hill van Andrew Droz Palermo en Tracy Droz Tragos, over een groep achtergestelde tieners in Missouri.