Het Zwitserse Anne Frank Fonds wil dat een Duitse televisieserie over Anne Frank wordt afgeblazen. 

Het fonds, dat de rechten van Het Dagboek van Anne Frank bezit en het archief van de familie Frank beheert, heeft geen toestemming gegeven voor de serie en dreigt met een aanklacht. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De Duitse productiemaatschappijen Moovies en Constantin Films willen in samenwerking met de omroep ZDF een Duitstalige televisieserie maken over het leven van Frank, van haar vrije kinderjaren tot haar tijd als ondergedoken joods meisje in het Achterhuis in Amsterdam.

De angel zit hem in een fictieve verhaallijn naar de moderne wereld. De opnames staan gepland voor deze zomer.

Respect

De Zwitsers vinden dat de makers alle wetten van goede smaak overtreden en betichten hen van gebrek aan respect voor de familie Frank.

"Dit gaat niet om het geld", zegt een bestuurslid van het fonds, een non-profitorganisatie. "Het gaat om de nalatenschap van Anne Frank. Ze is ontzettend gecommercialiseerd. Anne Frank is een merk geworden, ver verwijderd van de persoon die ze werkelijk was."

Historische feiten

Het fonds gaf eerder wel toestemming voor twee te verschijnen films over Anne Frank. De filmmakers blijven echter dicht bij de historische feiten.

De Nederlandse Anne Frank Stichting was niet bereikbaar voor commentaar.