Voetballegende Johan Cruijff is niet blij met de nieuwe dramaserie Johan die binnenkort bij de VPRO is te zien. 

Zijn woordvoerster bevestigt dinsdagochtend een bericht in De Telegraaf dat hij vreest dat het niet zo nauw wordt genomen met de feiten. Cruijff zal vermoedelijk later zelf nog reageren, liet ze weten.

Volgens de zegsvrouw is niemand uit zijn persoonlijke omgeving benaderd door de programmamakers.

De serie, met in de hoofdrollen Reinout Scholten van Aschat als Johan en Bracha van Doesburgh als zijn vrouw Danny, gaat over het leven van de voormalig profvoetballer. Zo komen volgens de VPRO de hoogte- en dieptepunten van 'El Salvador' voorbij, zowel uit zijn voetbalcarrière als zijn privéleven.

Contact

Volgens de omroep is er in de aanloopfase naar de serie contact gezocht met Cruijff, maar liet het management weten dat er geen behoefte was aan een gesprek.

''Gaandeweg de productie van de serie bleek dat er toch vragen waren aan de kant van Johan Cruijff'', meldt de VPRO. ''De VPRO en het management van Johan Cruijff zijn toen alsnog om de tafel gaan zitten. In dat gesprek heeft de VPRO een uitgebreide toelichting gegeven op de plannen en aangeboden dat de heer Cruijff de serie vooraf mag bekijken.''

Onafhankelijk

De VPRO benadrukt dat de serie volstrekt onafhankelijk wordt gemaakt, zoals ook is gebeurd bij de series Beatrix, Oranje onder vuur en Bernhard, schavuit van Oranje. ''Journalistieke onafhankelijkheid is een voorwaarde voor de VPRO bij alles wat wordt gemaakt, of het nu om achtergrondjournalistiek, documentaires of drama gaat. "

"Natuurlijk gaat de VPRO daarbij zorgvuldig te werk, Johan Cruijff is een icoon voor ons land en hij verdient een serie die hem recht doet. De VPRO hoopt oprecht dat Johan Cruijff na het zien van deze serie positief verrast zal zijn.''

Johan is vanaf maandag 24 februari te zien op Nederland 1.