Het logo van de nieuwe BNN-serie Smeris is zondag de inzet geworden van een dispuut tussen de Amsterdamse politie en de makers.

Een medewerker van de serie, waarin Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven twee rechercheurs spelen die een bende-oorlog moeten oplossen, werd staande gehouden vanwege het logo van de serie op de zijkant van zijn auto.

Volgens de agenten in kwestie zou de tekst 'smeris' aanstootgevend zijn. Na overleg met Justitie is de medewerker van producent Pupkin gesommeerd het logo voor donderdag van zijn auto te halen, anders is hij strafbaar en wordt hij vervolgd.

Een woordvoerder van Pupkin stelt zondagavond zeer verbaasd te zijn over het voorval. "We draaien sinds september al in Brabant, zonder enig probleem”, legt hij uit. “Er rijdt een groot aantal van onze auto's rond met deze sticker." 

De makers zijn niet van plan het logo van de auto te verwijderen. "Als we hierin meegaan, moeten we waarschijnlijk de hele naam van de serie gaan veranderen. En dat zijn we niet van plan, zeker niet zolang een serie met de naam Flikken wel is toegestaan."

#Suffeshit

Ook hoofdrolspeler Jeroen van Koningsbrugge stak zijn mening zondagavond niet onder stoelen of banken. “#Onbegrijpelijk en #suffeshit”, twitterde hij.

Eerder kwam de politie ook in aanvaring met de serie Dokter Tinus. Het werd de makers verboden het officiële politielogo te gebruiken omdat de manier waarop Tygo Gernandt in deze reeks een agent vertolkt het imago van de politie zou bezoedelen. Een woordvoerder van de politie Amsterdam kon zondagavond nog geen reactie geven.