Qissa van de Indiase filmmaker Anup Singh is de openingsfilm van de 43e editie van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) op 22 januari. 

Ook gaat de film dan in Europa in première, maakte de organisatie van het IFFR vrijdag bekend.

Qissa gaat over Umber Singh, een Sikh die alles kwijtraakt na de opdeling van Brits-Indië in 1947. Met zijn drie dochters verhuist hij naar Punjab in India. Hij verlangt hevig naar een zoon. Als hij een vierde dochter krijgt, besluit hij haar als een jongen groot te brengen. Het drama uit 2013 speelt zich af tijdens een van de meest roerige periodes uit de Indiase geschiedenis.

Qissa is volgens artistiek directeur Mart Dominicus een aangrijpend en universeel volksverhaal. ''Het hartstochtelijke verlangen van de vader naar een mannelijke erfgenaam veroorzaakt diep leed binnen de gemeenschap.''

Acteurs in de film zijn onder anderen Irrfan Khan (Life of Pi, Slumdog Millionaire) en het jonge Bengalese talent Tillotama Shome.

Bekijk de trailer:

Hubert Bals Fonds

Het IFFR heeft voor de openingsfilm gekozen vanwege het 25-jarig bestaan van het Hubert Bals Fonds, dat financiële steun geeft aan filmmakers uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika en delen van Oost-Europa. Het fonds heeft tot nu toe wereldwijd meer dan duizend filmprojecten ondersteund, waaronder Qissa.

In een speciaal themaprogramma toont het festival ''verborgen parels'' uit de geschiedenis van het fonds. Het IFFR duurt tot en met 2 februari.