Martin Scorsese en Leonardo DiCaprio nemen op 6 februari samen de Cinema Vanguard Award in ontvangst op het Santa Barbara International Film Festival. 

De regisseur en acteur worden gelauwerd om hun vruchtbare samenwerking, liet de organisatie donderdag weten. Het festival duurt van 30 januari tot en met 9 februari.

De 71-jarige Scorsese en de 39-jarige DiCaprio werkten vijfmaal samen. In 2002 trapten de twee hun samenwerking af met Gangs of New York, gevolgd door The Aviator uit 2004, The Departed uit 2006 en Shutter Island uit 2010.

Hun nieuwste samenwerking, The Wolf of Wall Street, verschijnt volgende week donderdag in de Nederlandse bioscoop.

De organisatie roemt de twee filmmakers om hun dappere en krachtige werk waarmee ze elkaar alleen maar hebben versterkt.

'Legendarisch'

"De samenwerking tussen Scorsese en DiCaprio is inmiddels legendarisch en doet denken aan andere grootse collaboraties als die van John Ford en John Wayne, Federico Fellini en Marcello Mastroianni, John Huston en Humphrey Bogart en zelfs Scorsese en Robert De Niro", zegt festivaldirecteur Roger Durling.

De Cinema Vanguard Award is in het leven geroepen om filmmakers te roemen die hun eigen pad hebben gekozen en een grote bijdrage aan de filmindustrie hebben geleverd.

Tot de eerdere winnaars behoren Nicole Kidman, Christoph Waltz, Kristin Scott Thomas en Ryan Gosling.