Verliefd op Ibiza is de best bezochte Nederlandse bioscoopfilm van 2013. 

Dat blijkt uit bezoekcijfers van de bioscopen.

In totaal kochten 720.000 mensen een kaartje voor de romantische komedie van regisseur Johan Nijenhuis.

Op de tweede plaats eindigde de natuurfilm De Nieuwe Wildernis met 681.000 verkochte kaartjes.

De hoge plek voor deze titel is opvallend, omdat natuurdocumentaires doorgaans niet zo extreem veel bezoekers naar de bioscopen trekken. De film volgt het dierenleven in de Oostvaardersplassen gedurende vier seizoenen.

De derde plek is voor Spijt!, de zesde verfilming van een boek van schrijfster Carry Slee. Het in het buitenland al veelbekroonde jeugddrama over een dikke jongen die op school vreselijk wordt gepest, trok ruim 417.000 bezoekers naar de bioscopen.

Op de vierde plaats eindigt vermoedelijk de romantische komedie Mannenharten, die in de kerstvakantie nog steeds volle zalen trekt.

Trots

Neijenhuis zegt trots te zijn op het succes van Verliefd op Ibiza, vooral in een tijdperk waarin sociale media grote invloed hebben op het succes van films. "Ibiza heeft vooral zoveel bezoekers getrokken omdat op Twitter en Facebook wekenlang gonsde dat het zo`n leuke film was."

Neijenhuis had er vanaf het begin vertrouwen in dat de film een succes zou worden. Dit in tegenstelling tot bioscoopketen Pathé, aldus de regisseur. "Pathé had Ibiza in kleine zaaltjes geprogrammeerd en verwachtte dat vooral Django Unchained een grote hit zou worden. Die bleef echter ernstig achter bij alle verwachtingen."

"Na de eerste week kregen we opeens telefoontjes: `Wie is toch die Jan Kooijman? Is die zo populair dan?` Ik denk dat ze die fout bij mijn nieuwe film Toscaanse Bruiloft, waarin Jan ook de hoofdrol speelt, niet meer maken."

Gouden Films

De Nederlandse film deed het in 2013 weer goed in de bioscopen. In totaal werden er twintig Gouden Films uitgereikt, voor producties van eigen bodem die meer dan honderdduizend bezoekers trokken. 

Wat het totale aandeel van de Nederlandse films in de bioscopen was, wordt begin januari pas bekendgemaakt.