De documentaire over de punkband Pussy Riot is verboden in Rusland. De regering heeft een screening van de film dit weekend voortijdig gestopt.

Dat melden de organisatoren van de screening aan The New York Times.

De makers van de film ontvingen zaterdag een brief waarin stond dat de film niet getoond mocht worden. De regisseur en de overige filmmakers werden in de brief beschuldigd van het zijn van "provocateurs".

"De rol van kunst is om de wereld te redden, de wereld beter te maken", aldus de brief. De directeuren van het Gogol Center, waar de film te zien zou zijn, werden onder druk gezet door het dreigen met ontslag.

Twee van de drie leden van de Russische band werden vorige week vrijgelaten door Rusland. Het is niet de eerste keer dat een screening van de film is stopgezet. Twee keer eerder werd al op het laatste moment besloten de documentaire niet te tonen.

De regisseur van de film, Maxim Pozdorovkin, zei tegen de Amerikaanse krant zich weinig aan te trekken van het verbod. "Als er zondag toch mensen zijn kunnen ze naar de documentaire kijken op mijn laptop."

Bekijk de trailer van de documentaire: