De crowdfunding voor de speelfilm Wiplala heeft tot nu toe 100.000 euro opgeleverd. Dat heeft producent Burny Bos vrijdag gemeld. 

Bos begon in september een campagne waarin hij het publiek vraagt het gat van een half miljoen in het budget te helpen dichten.

Het is voor het eerst dat een Nederlandse producent voor een big budget-filmproductie zijn toevlucht zoekt tot crowdfunding. Deze manier van geld inzamelen is de afgelopen jaren succesvol gebleken.

Onder meer de lowbudget-film Flirt van Eddy Terstall en Dark Blood, de laatste film van River Phoenix, konden dankzij bijdragen van het publiek worden gemaakt. Wie bijdraagt aan het budget, krijgt zijn investering met een beetje winst terug als de film een succes blijkt.

Wiplala is gebaseerd op het gelijknamige boek van Annie M.G. Schmidt. Het verhaal vertelt over een vader en twee kinderen die door het wondermannetje Wiplala worden verkleind en daardoor in allerlei malle situaties terecht komen. Het is een van de laatste grote boeken van Schmidt die nog niet is verfilmd.

Eerder maakte Bos met succes bioscoopversies van onder meer Minoes, Abeltje en Pluk van de Petteflet. De regie is in handen van Tim Oliehoek (Chez nous), de hoofdrollen worden gespeeld door Geza Weisz (Alleen maar nette mensen) en Peter Paul Muller (Gooische vrouwen). Wiplala moet kerst 2014 in de bioscoop te zien zijn.