Goed geschreven thriller met Gene Hackman en Danny DeVito

David Mamet houdt wel van gespierde taal. Zijn Glengarry Glen Ross telde 137 'fucks', meer dan één per minuut. Het gaat Mamet echter niet alleen om een wedstrijdje 'fuck' zeggen, zoals in veel actiefilms al wordt gedaan: als zijn personages vloeken of schelden doen ze dat wel heel gevat

Heist

Driedubbelspel

Ook de acteurs van Heist zijn niet de minste: Gene Hackman, Danny DeVito, Delroy Lindo, Sam Rockwell en Mamets vrouw Rebecca Pidgeon. Zij spelen een groepje criminelen dat elkaar nog vaker bedriegt dan de politie. Heist draait dan ook om dubbelspel en driedubbelspel waarbij de kijker nog wel eens de draad kwijtraakt.

Wat ook de bedoeling is, want anders bedenk je nog dat het niet erg logisch is dat iedereen de listen van de ander voortdurend ziet aankomen. Gene Hackman formuleert er een briljante Mamet-drogreden voor: "Ik vraag me altijd eerst af hoe een slimmere jongen dan ik het zou aanpakken- en dan doe ik het zo."

Opgefokt

Heist begint met het cliché van de bankrover (Hackmann) die voor zijn pensioen nog één laatste slag wil slaan. Zijn opdrachtgever (DeVito, met losse handjes) geeft hem zijn opgefokte neefje (Rockwell) mee, kan de oude rot Hackman deze nieuwkomer meteen de kneepjes van het vak bijbrengen. De lading goud waar DeVito en Hackman het op gemunt hebben is een mooie klapper om tevreden met pensioen te gaan. Maar in criminele kringen wil niemand zo'n buit graag delen.

Heist moet het van Mamets sterke dialogen hebben, al gaan die in hun gevatheid op den duur ook enigszins vervelen. De vele wendingen houden je bij de les, maar ook die worden aan het eind wat vergezocht. Neemt niet weg dat Heist een pittige, vermakelijke en intelligente thriller is.

Het ParoolDe Volkskrant

In 7 zalen