Fraai vormgegeven thriller met Jodie Foster

Een zojuist gescheiden alleenstaande moeder (Jodie Foster

Panic Room

Zwakheden

Wie over deze zwakheden in het script heenstapt, wacht een sterke thriller waarin alle mogelijkheden van de locatie worden uitgebuit. David Fincher (Seven, The Game, Fight Club) houdt in zijn in zijn grimmige variant op Home Alone de vaart er goed in. Al snel staan drie inbrekers (Forest Whitaker, Jared Leto, Dwight Yoakam) tegenover Foster met haar dochtertje en kan de jacht beginnen.

Wie na de briljante mindtrip Fight Club opnieuw op een stunt of een verbijsterend slot zit te wachten, zal teleurgesteld zijn in de veel conventionelere thriller Panic Room. Gelukkig brengt Fincher het standaardgegeven prachtig in beeld.

Acrobatiek

Dat begint al met de optiteling die de film bijna alleen al de moeite waard maakt. Andere camera-acrobatiek betreft een virtuoos shot waarin de slapende Foster en inbreker Forest Whitaker worden gespot door een camera die zich door het hele huis beweegt, zelfs door het handvat van de koffiepot.

Verder is de casting uitstekend: Met Foster en Forest voorop, weten alle acteurs het maximale uit het magere gegeven te halen. Het geruzie tussen de drie inbrekers zorgt voor de nodige humor, zonder dat de suspense verflauwt. Want na een enkele grap slaat Fincher weer keihard terug met huiselijk geweld dat de ernst van de situatie onderstreept.

Fight Club mag dan een onbegrepen meesterwerp zijn geweest, met Panic Room bewijst Fincher dat hij ook met een Hitchcock-achtige thriller zijn publiek op het puntje van hun stoel kan krijgen.

Het ParoolDe Volkskrant

In 92 zalen