De maker van de hitserie Walking Dead heeft AMC aangeklaagd.

Dat meldt CNN donderdag. Frank Darabont zegt dat het productiebedrijf en televisiezender hem van miljoenen dollars aan winst heeft beroofd.

AMC produceert de show en zou de eigen gelijknamige zender een 'artificieel laag' bedrag in rekening brengen om de serie over zombies uit te mogen zenden.

De enige reden hiervoor is volgens Darabont "het verhogen van de winst voor het moederbedrijf en het minimaliseren van de opbrengsten voor de rest van de deelnemers aan de show".

De omroep AMC betaalt ruim 1 miljoen dollar per aflevering van Walking Dead aan het moederbedrijf. Dat terwijl de omroep ruim het dubbele moet betalen per aflevering van Mad Men, dat door AMC wordt uitgezonden maar door een ander bedrijf wordt geproduceerd.

Geen dollar

Darabont heeft volgens de rechtbankpapieren jarenlang gewerkt aan de serie, die is gebaseerd op een stripboekenserie en in 2010 in première ging. Na vier seizoenen zou hij nog geen dollar aan winst hebben gekregen.

De maker schreef, regisseerde en produceerde het eerste seizoen. Tijdens het tweede seizoen werd hij ontslagen door de omroep, naar eigen zeggen zodat AMC niet met hem hoefde te onderhandelen over een nieuwe deal.

AMC heeft nog niet gereageerd op de aanklacht.