De Nederlandse film Lilet Never Happened, met actrice Johanna ter Steege in de hoofdrol, heeft op de Filipijnen een presidentiële onderscheiding gekregen.

De bijzondere prijs, die is toegekend vanwege de "uitzonderlijke artistieke prestatie”, wordt uitgereikt op 2 februari aan hoofdrolspeelster Sandy Talag en scenarist Roy Iglesias.

De film, die vertelt over een straatmeisje dat als kinderprostituee in de Filipijnse hoofdstad Manilla werkt, staat in het Aziatische land op dit moment in het middelpunt van de belangstelling. Lilet opende eerder deze maand de Human Rights Week op de Filipijnen.

"Ik had deze positieve reacties op de Filipijnen nooit verwacht", stelt regisseur Jacco Groen. "Op voorhand kreeg ik veel kritiek dat ik als blanke een film maakte over kinderprostitutie op de Filipijnen. Dat noemt men hier dan al snel poverty-porn of sexploitation."

De waardering voor Lilet Never Happened beperkt zich niet alleen tot de Filipijnen. De film won het afgelopen jaar al tien internationale prijzen op filmfestvals over de hele wereld.