De Nacht van de Wansmaak, een filmavond in het teken van slechte films, keert terug.

Dat hebben presentatoren Jan Doense en Jan Verheyen woensdag bekendgemaakt.

Na een afwezigheid van zeven jaar vindt tijdens het Internationale Filmfestival Rotterdam de première plaats van een nieuwe editie van de nacht.

Tijdens de Nacht van de Wansmaak laten presentatoren Jan 'Mr Horror' Doense en Jan 'Max Rockatansky' Verheyen een bonte collectie van slechte, wanstaltige, obscure en vreemde filmfragmenten en trailers zien.

Nieuwe generatie

'De Nacht Van De Wansmaak Has Risen From The Grave', zoals de officiële titel luidt, beleeft zijn eerste vertoning op 31 januari in het Oude Luxor Theater in Rotterdam. In de maanden daarna staat een tournee door Nederland en België op het programma. "We hopen een hele nieuwe generatie wansmaakmaagden te trekken", vertelt Doense.

De zes vorige edities van het fenomeen vonden plaats tussen 1990 en 2006 en trokken tienduizenden bezoekers. Doense en Verheyen reisden in 2004 zelfs naar het buitenland en vertoonden hun collectie smakeloze fragmenten op een festivals in onder meer Transsylvanië en Zuid-Korea.

Archieven

De twee initiatiefnemers stopten op een gegeven moment omdat de archieven waar zij uit putten, onder meer filmmuseum EYE en privécollecties van verzamelaars, uitgeput raakten. "Maar nu bioscopen gedigitaliseerd zijn, biedt ons dat veel nieuwe mogelijkheden", legt Doense uit.

"We hoeven niet meer perse materiaal te gebruiken op 35mm, het ouderwetse filmprojectorformaat. Maar alles kan tegenwoordig worden gescand en dus digitaal geprojecteerd op het grote scherm."

Het tweetal is druk bezig met het samenstellen van het programma, maar wil nog geen titels verklappen. De kaartverkoop voor 'De Nacht Van De Wansmaak Has Risen From The Grave' start 17 januari.