Het Nederlands Film Festival (NFF) is zeer ontstemd over het te vroeg uitreiken van de Gouden Film voor de komedie Soof.

Hoofdrolspeler Dan Karaty kreeg zaterdag in het programma Holland's Got Talent te horen dat de status van Gouden Film was  behaald, terwijl de bezoekersteller toen hoogstens op zeventigduizend stond.

"Deze Gouden Film had nooit op deze manier mogen worden uitgereikt", stelt NFF-directeur Willemien van Aalst.

Het festival organiseert na het passeren van de honderdduizendste bezoeker van een Nederlandse productie een moment waarop cast of regisseur de prijs krijgen uitgereikt en doen dan ook het persbericht uit.

Vervelend

Dat was nu nog niet gebeurd. Zij noemt het 'zeer vervelend' dat hoofdrolspeler Karaty in de uitzending de prijs al in handen kreeg. "Ons protocol is er niet voor niets."

Een zegsvrouw van Independent liet zondag weten "ervan uit te gaan dat Soof zondag de honderduizendste bezoeker zou verwelkomen. Het was in het programma enigszins verkeerd geformuleerd. En Dan Karaty is nou eenmaal alleen op zaterdag op televisie".

"Hij wordt deze week sowieso goud", aldus de woordvoerder. 

Rumoer

Haar voorspelling is overigens niet uitgekomen: maandagochtend staat de teller voor Soof op nog geen negentigduizend bezoekers. De uitreiking van de Gouden Film in Holland's Got Talent leidde zondag tot veel rumoer onder andere filmmakers.

"Independent Film fraudeert met de cijfers", foeterde producent Alain de Levita, die grote concurrent Mannenharten heeft gemaakt, op Twitter. "Dom, schadelijk en zielig!"

Concurrentie

Behalve van hit Mannenharten heeft Soof ook flinke concurrentie van The Hobbit: The Desolation of Smaug, The Hunger Games: Catching Fire en Bro's Before Ho's. Die laatste film kreeg vorige week ook al te vroeg een Gouden Film uitgereikt.