Na Lord of the Rings en The Hobbit wordt er de komende jaren nog een filmtrilogie in Nieuw-Zeeland opgenomen. 

Regisseur James Cameron heeft maandag in Wellington aangekondigd dat hij het land heeft gekozen als voornaamste filmlokatie voor zijn geplande driedelige filmserie Avatar.

De filmmaker maakte dit volgens Variety bekend samen met de premier van Nieuw-Zeeland, John Key. De productiebedrijven 20th Century Fox en Lightstorm Entertainment gaan met de films naar verwachting zo'n 300 miljoen euro uitgeven in het land.

"De vervolgfilms op Avatar zullen honderden banen en duizenden werkuren creëren, zowel in de filmsector als in andere sectoren", zo verwacht de minister van economische ontwikkeling, Steven Joyce. Bovendien hebben de filmmakers beloofd Nieuw-Zeeland te promoten als toeristische bestemming.

De eerste film komt naar verwachting in december 2016 uit in de bioscoop en de daaropvolgende delen in 2017 en 2018. De orginele Avatar-film uit 2010, over blauwe wezens die hun planeet proberen te beschermen tegen een aards mijnbouwbedrijf, was gedeeltelijk opgenomen in Nieuw-Zeeland. Titanic-regisseur Cameron heeft een boerderij in het land.