De Brits-Amerikaanse actrice Joan Fontaine is zondag op 96-jarige leeftijd overleden. Haar assistant heeft dit tegenover The Hollywood Reporter bevestigd.

Fontaine was bekend onder haar artiestennaam, maar heette eigenlijk voluit Joan de Beauvoir de Havilland. Zij en haar oudere zus, de actrice Olivia Mary de Havilland, zijn in Japan geboren en verhuisden in 1919 met hun Britse ouders naar de Verenigde Staten. Daar begon Fontaine haar carrière in 1935.

De Hollywood-ster was vooral bekend van de Alfred Hitchcock-films Rebecca, waarin ze in 1940 haar debuut maakte, en Suspicion, waarvoor ze in 1942 de Oscar voor beste actrice won.

Haar zus was dat jaar ook voor de prijs genomineerd, voor haar rol in Hold Back the Dawn. De professionele rivaliteit tussen de twee heeft hun relatie geen goed gedaan.

In 1979 liet Fontaine in een interview weten geen contact meer met haar zus te hebben. De Havilland (97), die het meest bekend is van haar rol als Melanie Hamilton in Gone With The Wind, woont sinds de jaren 60 in Parijs.

Huwelijk

Fontaine is vier keer getrouwd geweest. Haar eerste huwelijk met de acteur Brian Aherne duurde zes jaar, van 1939 tot 1945.

In 1946 trouwde ze opnieuw, met de acteur en producent William Dozier. Het stel kreeg in 1948 een dochter, Deborah Leslie. In 1949 gingen ze uit elkaar.

Tussen 1952 en 1960 was de actrice getrouwd met de producent en schrijver Collier Young. In 1964 trouwde ze voor de vierde en laatste keer, met de sportjournalist Alfred Wright Jr. Van hem scheidde ze in 1969.

Naast haar dochter Deborah heeft Fontaine een geadopteerde dochter, Martita. Met beiden heeft zij geen contact meer.