De Ierse acteur Peter O'Toole, vooral bekend van zijn rol in de filmklassieker Lawrence of Arabia, is zaterdag op 81-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Londen.

Dat heeft zijn zaakwaarnemer zondag bekendgemaakt. De acteur was al langere tijd ziek. 

O'Toole kreeg wereldwijd bekendheid toen hij de titelrol vertolkte in de film Lawrence of Arabia in 1962. Zijn bekendheid nam verder toe door rollen in Goodbye Mr Chips, The Ruling Class, The Stunt Man en My Favourite Year

De acteur genoot een lange carrière, maar liep de grote prijzen altijd mis. Hij werd acht keer genomineerd voor een Oscar, maar won de prijs nooit. 

De eerste nominatie was voor zijn rol in Lawrence of Arabia, de laatste voor zijn rol in Venus in 2006. In 2003 ontving de acteur wel een ere-Oscar van de Academy, de organisatie achter de Oscars. 

In 2012 maakte O'Toole bekend te stoppen als acteur. "Ik zeg mijn professie met droge ogen en met enorme dankbaarheid vaarwel'', zei hij toen.

Geboorteplaats

Seamus Peter O'Toole werd in 1932 geboren. Over zijn geboorteplaats bestaat nog wat onduidelijkheid. O'Toole kwam of ter wereld in Connemara in Ierland of in Leeds, waar hij opgroeide.

Na enkele jaren als journalist en bij de Britse marine volgde O'Toole van 1952 tot 1954 een theateropleiding. In 1955 speelde hij in Bristol de hoofdrol in het toneelstuk Hamlet, een rol die hem lovende kritieken opleverde.

Doorbraak

De internationale bekendheid kwam in 1962 met Lawrence of Arabia, waarin de acteur te zien was als de Britse soldaat T.E. Lawrence, die tijdens de Eerste Wereldoorlog meevocht in de Arabische opstand tegen het Ottomaanse Rijk. 

O'Toole stond lange tijd bekend als een feestend acteur, die de fles niet schuwde. Op latere leeftijd stopte hij uit gezondheidsoverwegingen met drinken, maar zijn flamboyante houding bleef.

"Als je iets niet bewust en met plezier kan doen, doe het dan niet", zei hij ooit. "Als je stopt met drinken, ga er dan niet over lopen zaniken. Ga dan weer drinken." 

Ierse president

President Michael Higgins van Ierland reageerde zondag direct op de bekendmaking van het overlijden van zijn landgenoot en goede vriend.

''Ierland en de hele wereld hebben een grootheid van de film- en theaterwereld verloren. Iedereen die hem goed kent, zal zijn warme humor en genereuze vriendschap gaan missen.''