De nieuwe The Hobbit-film, The Desolation of Smaug, komt uit in Nederland in bijna twee keer zoveel 'high frame rate'-versies dan het eerste deel

Dat heeft distributeur Warner Bros. dinsdag gezegd.

Het tweede deel in de trilogie van regisseur Peter Jackson is vanaf woensdag in 41 Nederlandse bioscopen te zien in een HFR-versie. Deel één was slechts in 25 zalen in deze spectaculaire versie te aanschouwen. In twee zalen, in Amsterdam en Eindhoven, is de film in IMAX-formaat op HFR te zien.

'High frame rate' is een nieuwe techniek waarbij het bioscoopbeeld per seconde in 48 beeldjes, 'frames', wordt opgedeeld in plaats van 24, zoals gebruikelijk is bij bioscoopfilms.

Dit zorgt ervoordat het beeld twee keer zo scherp wordt, en dat de voorgrond even scherp in beeld te zien is als de achtergrond. De The Hobbit-films zijn de eerste films die deze techniek in de bioscoop aanbieden.

The Hobbit: The Desolation of Smaug vertelt hoe de hobbit Bilbo met zijn groep reisgenoten naar de Eenzame Berg trekt om daar de draak Smaug te verslaan.

De film draait in totaal in 220 zalen, zes meer dan het vorige deel. Die film werd door bijna 1,2 miljoen bezoekers bezocht.