De Duitse documentaire Song from the Forest heeft vrijdagavond de prijs voor beste lange documentaire gewonnen op het internationale documentairefestival IDFA in Amsterdam. 

Regisseur Michael Obert kreeg in het Compagnietheater de bijbehorende sculptuur en is 12.500 euro rijker.

Zijn winnende film gaat over Louis Sarno die al 25 jaar tussen de Pygmeeën in de Centraal-Afrikaanse jungle woont en nu voor het eerst zijn Pygmee-zoon meeneemt naar Amerika.

Het Russische collectief Gogol’s Wives Productions won de NTR IDFA Award voor beste middellange documentaire (10.000 euro) voor Pussy Versus Putin over de strijd van de anarchistische vrouwenband Pussy Riot tegen de Russische president Poetin.

Twin Sisters van de Noorse Mona Friis Bertheussen won de publieksprijs. Twin Sisters is het opmerkelijke verhaal van Chinese tweelingzusjes die in twee totaal verschillende delen van de wereld geadopteerd werden maar door het lot verbonden zijn.

Nederlandse documentaire

De prijs voor beste Nederlandse documentaire, ter waarde van 5000 euro, ging naar Awake in a Bad Dream van Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster. Hun film gaat over drie vrouwen die zich door de fysieke en emotionele ellende van borstkanker worstelen.

Daarnaast reikte de jury de Special Jury Award uit aan A Letter to Nelson Mandela van Khalo Matabane (Zuid-Afrika/Duitsland), waarin de filmmaker een kritische blik werpt op Nelson Mandela en diens status en rol bij de hervorming van Zuid-Afrika in de jaren 90.

Lydia blijft

De film Lydia blijft van Eline Helena Schellekens werd door een kinderjury uitgeroepen tot de beste Nederlandse jeugddocumentaire van het afgelopen jaar.

De prijs voor beste debuutfilm, 5000 euro, ging naar Farida Pacha voor My Name Is Salt (Zwitserland / India), een documentaire over het arbeidsintensieve zoutwinningsproces in een Indiase woestijn.

IDFA duurt nog tot en met zondag. Als de trend de komende dagen doorzet, worden er meer kaarten verkocht dan vorig jaar. Het aantal bezoeken stijgt van 208.000 vorig jaar naar waarschijnlijk 220.000 dit jaar.

De netto opbrengsten stegen van ruim 1 miljoen euro in 2012 naar meer dan 1,2 miljoen dit jaar.