Het IDFA organiseert dit jaar voor het eerst een speciale Gay Night. Op woensdag 27 november worden in Pathé De Munt twee documentaires vertoond die aandacht willen vestigen op de heftige gevolgen van homogeweld.

Na de films vindt er een gesprek plaats met onder meer Wilfred de Bruijn, de Nederlander die nadat hij in Parijs in elkaar geslagen werd het gezicht werd van de discussie over dit onderwerp in Frankrijk.

De eerste documentaire op de Gay Night is Facing Fear, waarin een homoseksuele man 25 jaar nadat hij werd mishandeld vanwege zijn geaardheid weer oog en oog komt te staan met zijn belager. De hoofdpersoon uit de documentaire, Matthew Boger, is ook aanwezig.

De andere film is Matt Shepard Is A Friend of Mine. Regisseur Michele Josue maakte een documentaire over haar vriend Matthew Shepard, die in 1998 op brute wijze werd vermoord omdat hij homo was. De Amerikaanse twintiger werd in Colorado in elkaar geslagen en vastgebonden aan een hek achtergelaten.

Hij raakte in coma en stierf vijf dagen later aan zijn verwondingen.

De sterfdag van Shepard wordt wereldwijd nog steeds door veel homo's herdacht. De Nederlandse zanger Marinus de Goederen droeg een paar jaar terug het nummer Poster Boy aan hem op.