De derde Amsterdam Film Week gaat maandag van start, met de publiekspremière van het slavenepos 12 Years a Slave.

De imposante film, die het gruwelijke waargebeurde verhaal vertelt van een donkere man die vlak voor de Amerikaanse Burgeroorlog jarenlang als slaaf te werk wordt gesteld op een plantage, is in vier zalen in Amsterdam tegelijkertijd te zien.

12 Years a Slave, met in de hoofdrollen Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender en Brad Pitt, wordt door veel critici gezien als de grootste kanshebber bij de uitreiking van de Oscars eind februari. Regisseur Steve McQueen is bij de eerste vertoning aanwezig.

Tijdens de AFW, die tot en met 3 november duurt, zijn talloze winnaars te zien van grote internationale festivals van het afgelopen jaar. Maar óók vindt er elke avond een Nederlandse première plaats van een grote nieuwe film. Zo is dinsdag de piraterijthriller Captain Philips met Tom Hanks voor het eerst te zien en wordt donderdag voor het eerst de tragikomedie Inside Llewelyn Davis van de broers Ethan en Joel Coen in Nederland vertoond.

Diana

Het festival sluit zondag af met de eerste voorstelling in Nederland van Diana, over het leven van de overleden Britse prinses. Tijdens de première vraagt het Rode Kruis alle gasten een kledingstuk of accessoire af te staan voor een veiling.

Zo doneert RTL4-coryfee Irene Moors een jurk van Addy van den Krommenacker aan de veiling en stelt topmodel Yfke Sturm haar Guddi-sandalen met hak ter beschikking.