Bioscoop Het Ketelhuis in Amsterdam draait op 8 november eenmalig Dark Blood, de laatste film die acteur River Phoenix maakte voordat hij op 23-jarige leeftijd stierf aan een overdosis drugs. 

Het Ketelhuis organiseert de vertoning ter gelegenheid van zijn twintigste sterfdag.

Het is voorlopig de enige keer dat Dark Blood in een bioscoop voor publiek te zien is. Phoenix overleed op 31 oktober 1993, vlak voor het afronden van de opnames.

Hierna begon een jarenlang touwtrekken over de rechten van de negatieven. De Nederlandse regisseur George Sluizer, die inmiddels 81 jaar oud is, besloot twee jaar geleden het onvoltooide materiaal toch tot een film te monteren.

Ontheemd

Het drama, dat vertelt over een ontheemde jongen (Phoenix) die leeft op een oud nucleair testterrein, is op het festival van Cannes aangekocht door een sales agent. Deze is bezig de distributierechten van de film verder te verkopen. Maar doordat het maakproces van Dark Blood onvergelijkbaar is, kost het veel tijd om dit juridisch helemaal kort te sluiten.

Regisseur Sluizer zal bij de speciale vertoning aanwezig zijn en beantwoordt na afloop vragen van het publiek. De kaartverkoop is vrijdag van start gegaan.