Rick Engelkes kon de slechte recensies op de film Verliefd op Ibiza wel begrijpen. "Als je voor een bepaalde krant schrijft, dan ga je uit van het publiek dat de krant leest", legt de acteur uit aan NU.nl.

"Op die manier beoordeelt een criticus een film voor zijn lezersgroep: 'Dit zijn mijn lezers en zo beoordeel ik het product'. Dat kan echter wel frustrerend zijn, omdat je als filmmaker weet dat het niet voor die doelgroep is bedoeld."

De film werd ondanks de slechte recensies een groot bioscoopsucces. Daarop besloten de makers al snel om een serie van Verliefd op Ibiza te maken.

De 54-jarige Engelkes speelt net als in de film de oude rocker Lex. Hij weet niet of de schrijvers van de serie zich iets hebben aangetrokken van de kritiek op de film. "De film heeft uiteindelijk natuurlijk veel bezoekers getrokken."

Ook Géza Weisz, die voor het eerst in de serie te zien is als voetballer Marco, denkt dat de kritiek de schrijvers niet veel kon schelen. "Ze dachten vast niet van: 'Oh, die recensent vond dat het anders kon, dus dan doen we dat zo.' Omdat er zoveel mensen naar de film zijn gegaan, vallen de recensies een beetje weg."

Ruimte

Volgens Engelkes hebben de schrijvers wel beter aan de diverse verhaallijnen kunnen werken. "In de film moesten vrij veel verhaallijntjes", zegt de acteur. "Maar in een anderhalf uur durende film is minder ruimte om dat goed uit te werken. Die ruimte is er wel in de serie."

Over het succes van de serie kan Engelkes nog niet veel zeggen. "Ik hoop natuurlijk wel dat het een succes wordt. Alles wat we in de film hadden, hebben we nu ook in de serie."

Niet logisch

Louis Talpe, die in de serie zijn debuut maakt als dj Lo-Tus, durft niet te zeggen dat de serie automatisch een kijkcijferhit gaat worden als gevolg van het grote succes van de film. "Het is niet logisch om succes als iets vanzelfsprekends te zien. Maar er zijn wel veel mensen die de film hebben gezien. Dan kun je alleen maar positief ingesteld zijn en met open armen de kijkers verwelkomen."

Weisz laat weten dat het hem zou verbazen als de serie slecht bekeken zou worden. "Johan Nijenhuis, die de film heeft geregisseerd, heeft zich bewezen in dit genre. Hij weet elke keer weer de jeugd naar zich toe te trekken. Ik weet zeker dat de regisseurs die het van hem overnemen, Ruud Schuurman en Annemarie Clair, het ook goed gaan doen. Ik kan me niet voorstellen dat het niet goed gaat werken."

Respect

Willeke van Ammelrooy heeft ook vertrouwen in de nieuwe regisseurs. Ze speelde in de film vanwege Nijenhuis. "Ik heb de film echt gedaan voor hem omdat ik een soort respect voor die man heb. Maar het lukt ook met zijn twee opvolgers, want Nijenhuis vindt niet voor niets dat ze perfect zijn voor de serie."

Verliefd op Ibiza is vanaf 26 oktober elke zaterdag te zien vanaf 20.30 uur op SBS6